Acasă Politic Convorbire telefonică Aurescu – Geoană

Convorbire telefonică Aurescu – Geoană

DISTRIBUIȚI

 154599 – 14052020 – Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, 13 mai 2020, o convorbire telefonică cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la solicitarea părții aliate, în cadrul căreia au fost abordate principalele teme de pe agenda Alianței, pornind de la rezultatele recentelor reuniuni ministeriale NATO, inclusiv aspecte generate de actuala criză COVID-19.

Cei doi oficiali au trecut în revistă măsurile deja întreprinse în gestionarea efectelor pandemiei de COVID-19, precum și prioritățile de acțiune pentru perioada următoare, menite să asigure consolidarea capacității de reacție rapidă a Alianței în astfel de crize.

În acest context, ministrul român a evocat asistența oferită de România unor state aliate și partenere, inclusiv sprijinul acordat R. Moldova, Geoană exprimând aprecierea existentă la nivelul Alianței pentru implicarea activă a țării noastre în sprijinul acestora, precum și pentru faptul că țara noastră a fost primul stat membru al Uniunii Europene care găzduiește mecanismul rescEU, prin care se asigură echipamente medicale destinate combaterii noului coronavirus. Cei doi oficiali au discutat, astfel, posibilități concrete prin care NATO și statele aliate pot oferi, în continuare, în mod coordonat, sprijin statelor partenere din regiune, care au semnalat nevoia de asistență. Totodată, au dezbătut modalitățile prin care NATO și UE se pot coordona suplimentar, inclusiv în combaterea COVID-19.

De asemenea, au fost discutate mecanismele și capabilitățile de care dispune NATO și pe care Romania le-a valorificat cu succes în susținerea eforturilor naționale dedicate gestionării pandemiei.

În cadrul convorbirii au fost abordate și alte teme de interes de pe agenda politică aliată, șeful diplomației române evidențiind importanța continuării adaptării NATO la mediul actual de securitate. Ministrul a subliniat necesitatea consolidării posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, inclusiv în zona Marii Negre, în mod unitar și coerent, fără diferențieri între nordul și sudul flancului, ca parte a demersurilor de asigurare a apărării colective.

În condițiile demarării procesului de reflecție strategică privind consolidarea dimensiunii politice a NATO, cei doi oficiali au discutat despre importanța ca acesta să conducă la consolidarea Alianței. În plus, a fost evidențiată importanța promovării și în viitor a unei viziuni cuprinzătoare a securității, cu reflectarea preocupărilor și percepțiilor de securitate ale tuturor statelor membre și a principiilor fundamentale ale NATO. În acest sens, ministrul Bogdan Aurescu a avansat propunerea, primită cu deschidere, ca România să găzduiască, în acest an, atunci când va fi posibil, o vizită a grupului de personalități care gestionează procesul de reflecție strategică, pentru a expune viziunea și contribuția României la dezbaterile aferente procesului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.