Acasă Economie Exploatările ilegale de balast din Dâmbovița au transformat albiile râurilor în gropi...

Exploatările ilegale de balast din Dâmbovița au transformat albiile râurilor în gropi de gunoi

DISTRIBUIȚI

154808 – 28052020 – Vizita efectuată ieri de ministrul Mediului Apelor și Pădurilor (MMAP), Costel Alexe, și de directorul general al Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR), Ervin Molnar, la una dintre exploatările ilegale de agregate minerale din județul Dâmbovița, a condus la decizia efectuării unor controale riguroase și urgente din partea ANAR și a Comisariatului Gărzii Naționale de Mediu (GNM) se arată într-un comunicat de presă.

Extragerea necontrolată a agregatelor minerale a produs modificări grave ale cursurilor de apă, inclusiv eroziuni imense, ce au dus la distrugerea a sute de gospodării și a terenurilor.

Exploatările abuzive de balast transformă locul într-o groapă de gunoi sau în lacuri neîntreținute și fără pești, lucru ce demonstrează  lipsa de responsabilitate și respect față de mediu a celor implicați.

”Vinovați sunt cei care se sustrag procedurilor până la primirea autorizației de gospodărire a apelor, de aceea trebuie să luăm cele mai drastice măsuri pentru a contracara acest fenomen care a condus la dezastrul ecologic de pe râurile țării”, a declarat directorul general al ANAR, Ervin Molnar.

În prezent, există peste 800 de avize pentru exploatări de resurse minerale în terasă emise, însă, doar zece procente dintre acestea au obținut autorizații de gospodărire a apelor și, implicit, permis de exploatare de la ANRM. Pentru a exploata în mod legal, în primul rând, se solicită un aviz de la Administrația Națională „Apele Române”, următorul pas fiind cel de a solicita permisul de exploatare de la ANRM, iar după primirea acestuia, ANAR acordă autorizația finală.

”Exploatările abuzive de balast au produs modificări grave în faună, floră, dar și la nivelul freaticului zonal și central pe cursul de apă, coborând freaticul surselor locale de apă ale localnicilor. De aceea, Inspecția Apelor din cadrul Administrației Naționale Apele Române (ANAR) în colaborare cu Garda Națională de Mediu (GNM), vor veni cu un set de măsuri menite a stopa exploatările ilegale. Se vor intensifica controalele, astfel încât, cei care exploatează agregatele minerale să fie verificați constant și cu mare atenție, iar dacă va fi cazul, sancționați”, a precizat Ervin Molnar, directorul general al Administrației Române ”Apele Române”.

Anul acesta au fost aplicate amenzi la folosințele de apă tip balastiere în valoare de 690 de mii de lei. Acestea au vizat exploatarea agregatelor minerale fără a deține acte de reglementare sau fără a respecta prevederile autorizației de gospodărire a apelor, precum și pentru extragerea de asemenea materiale de construcție din afara perimetrului autorizat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.