Acasă Politic Mai au loc alegerile locale în 2020?

Mai au loc alegerile locale în 2020?

DISTRIBUIȚI

 154601 – 14052020 – Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, la 13 mai, ordonanţa de urgenţă privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale cuprinse în perioada 2016 – 2020, cu amendamente. Proiectul a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaţilor a fost for decizional în acest caz.

“Mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc cu cel mult 6 luni de la data încetării stării de urgenţă sau stării de alertă”, se arată în proiect.

Acesta mai prevede că procedurile privind organizarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale se iniţiază în termen de 6 luni de la data expirării duratei stării de urgenţă sau stării de alertă, iar data alegerilor se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 75 de zile înaintea votării, deci nu se mai face prin hotărâre de guvern ca până acum. S-au înregistrat 194 de voturi “pentru”, 105 “împotrivă” şi 4 ”abţineri”.

Așadar, mandatele aleşilor locali vor fi prelungite cu şase luni de la încetarea stării de urgenţă sau stării de alertă.

PNL îşi pune speranţele în CCR, instanţă dominată însă tot de PSD. Nici data alegerilor parlamentare nu e sigură.

Până acum, alegerile – locale, parlamentare, europarlamentare sau prezidenţiale – au fost fixate de Executiv prin hotărâre. Cum justifică PSD această schimbare bruscă? ”Când în România începea criza de coronavirus, PNL vorbea de candidaţi la locale. Acum v-am luat o grijă. Stabileşte Parlamentul data alegerilor”, a declarat deputatul PSD Daniel Suciu. Pro România şi ALDE au susţinut demersul PSD, în condiţiile în care, la alegerile locale, cele trei partide vor candida în alianţă. Iar UDMR oricum nu are nimic de pierdut.

PSD a luat în considerare faptul că PNL va fixa, prin hotărâre de guvern, data alegerilor locale în funcţie de sondaje. Dacă liberalii vor sta bine în vară, după ce trece criza sanitară, Guvernul Orban va fixa alegerile locale în luna septembrie. Dacă nu, le va împinge în decembrie, în preajma alegerilor parlamenantare. Deci, PNL şi-ar fi creat un avantaj electoral prin stabilirea datei alegerilor locale, iar PSD și-a adus mingea în terenul propriu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.