Acasă Life Mărturii de la pacienții internați cu Covid-19

Mărturii de la pacienții internați cu Covid-19

Persoană din Vidra, județul Ilfov: Degeaba am avut mască, dacă era înghesuială, mai ales dimineața 

DISTRIBUIȚI

 154727 – 22052020  – România a intrat de o săptămână în Starea de alertă, adică măsurile restrictive au fost relaxate. Asta înseamnă că fiecare țară care a luat astfel de măsuri și-a asumat apariția unor cazuri noi de boală. Măsurile de relaxare nu înseamnă însă că pericolul a trecut, iar cei care au crezut asta au simțit pe pielea lor că nu e așa și au devenit pacienți. Unii nu cred că există COVID 19, alții nu cred că nu e o boală grea și o ignoră.

Reportaj realizat la Institutul ”Marius Nasta” din București

Medic: Din păcate, s-a confirmat ca aveți această infecție și o să vă mutam în alt salon. (Pacienta începe să plângă).

Medic: Persoanele care nu cred, nu pot fi convinse decât de persoanele care au trecut prin boală.

Pacient: Toată lumea să se ferească, virusul există, există. Astăzi împlinesc cinci săptămâni de când sunt spitalizat.

Au trecut mai bine de două luni de când lumea s-a schimbat. Și transformările nu s-au sfârșit. Trăim în spații mai restrânse, cu și după reguli la care încă ne adaptăm. Nu e un proces ușor. Unora, regulile și restricțiile le oferă un sentiment de siguranță în fața pericolului. Altora, o insuportabilă senzație de prizonierat. Ambele reacții sunt cu totul de înțeles. Toată combinația aceasta de pericol iminent, restricții și reguli e teren fertil inclusiv pentru îndoială. Chiar există virusul? Chiar e atât de periculos? Chiar poate ucide? Da, există. Și poate fi periculos. În cazurile cele mai grave, da, chiar ucide.

Medic: Vom merge către triaj. În acest moment sunt 43 de pacienți confirmați și șapte pacienți suspecți.

Este zona în care medicii și asistentele parcurg culoare și intră în saloane ca niște roboți albi. Cel mai greu e când trebuie să le dea oamenilor vești proaste.

Petra Dumitru așteaptă vești. Are 57 de ani și s-a simțit rău trei zile la rând. A venit să vadă dacă a luat coronavirusul. Avea simptome care o făceau să creadă asta, chiar dacă ea știa că respectase regulile. Când am ajuns noi la spital, femeia aștepta rezultatul testului. Era optimistă.

Petra Dumitru, pacientă: Seara am făcut febră și frisoane. Fiind de la țară n-am avut de unde să iau medicul de familie și am așteptat până luni. Luni când l-am sunat și i-am spus că am febră, frisoane, mă doare gâtul… dureri de gât, mi-a spus să sun la 112 și să chem ambulanța. Medicul de familie mi-a zis că aș avea toate simptomele de COVID-19.

Medicii au confirmat rapid bănuielile medicului de familie.

Medic: O să-i spunem și rezultatul. Din păcate, s-a confirmat că aveți această infecție și o să vă mutăm în alt salon pentru că aici sunt suspecții și o să începem de astăzi tratamentul, iar următoarea testare, să vedem dacă rămâne virusul, se va face săptămâna viitoare.

Era o veste la care nu se aștepta. Optimismul i-a dispărut. Și-au făcut loc imediat tristețea și teama.

Petra Dumitru, pacientă: Îmi e teamă pentru soțul meu, pentru că el are probleme. A avut un infarct, face atacuri de panică, a fost bolnav din tinerețe, răcit la plămâni, pentru el mă tem acum.

Femeia se gândește acum de unde ar fi putut lua virusul. S-a îmbolnăvit exact în ultima săptămână a stării de urgență.

Reporter: Ați purtat mască în permanență?

Petra Dumitru, pacientă: Da, eu am plecat și la serviciu, am plecat cu mască și înapoi și în timpul programului. Sunt din Vidra, județul Ilfov, am fost în ultima săptămână când încă nu erau obligatorii, o persoană avea, șapte nu. Degeaba am avut o dacă era înghesuială, mai ales dimineața la prima oră.

Pentru întrebarea ”Virusul ăsta chiar există?”, Petra Dumitru știe că e un singur răspuns.

Petra Dumitru, pacient: Să creadă că există și se pot îmbolnăvi oricând, când nu te aștepti atunci te lovește, cum mi s-a întâmplat mie.

Gina Ciolan, medic primar pneumolog, director general  al Institutului Marius Nasta: Această boală există. Atunci cand îi vedem pe ceilalți bolnavi să ne gândim că putem fi noi… un pacient poate să îmbolnavească zeci de alți pacienți. E important să se înțeleagă că boala există. Acum că avem liberatatea de a ieși oriunde, grija trebuie să fie și mai mare.

În acest moment, în România sunt două categorii de oameni: cei care cred că există boala și cei care nu cred.

Medic: Acum suntem în zona de pacienți confirmați. Asistentele au oficiul aici, ele își desfășoară activitatea în regim de câte șase, patru ore și coboară și fac schimbul de tură, din această zonă nimic nu iese, nici aparatură, nici instrumentar. – sursa: Digi24.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.