Acasă Social Administratie Măștile de protecție din rezerva rescEU au ajuns la Madrid

Măștile de protecție din rezerva rescEU au ajuns la Madrid

DISTRIBUIȚI

154460 – 03052020 – Aeronava C-27J Spartan a Forțelor Aeriene Române care a decolat duminică dimineața de la Baza 90 Aeriană Otopeni a ajuns la Madrid, unde a transportat 90.000 de măști de protecție tip FFP 2 necesare autorităților spaniole pentru gestionarea situațiilor de urgență.

Misiunea de transport aerian, planificată ieri, 2 mai, a fost condiționată, ca urmare a unei probleme tehnice apărute la bordul aeronavei, transportul fiind reluat în acestă dimineață.

Această prezentare necesită JavaScript.

Materialele sunt parte din rezerva de contramăsuri medicale pentru epidemia de COVID-19, constituită în România, achiziționate de țara noastră pe baza unui grant în valoare de 10 milioane euro semnat de DSU/IGSU cu Comisia Europeană prin Direcția Generală Protecție Civilă și Operațiuni Umanitare Europene– DGECHO.

Janez Lenarčič, comisarul european pentru gestionarea crizelor, a mulțumit României și Germaniei, care au efectuat aceste livrări de materiale de protecție: ”Am lucrat necontenit pentru a crea rezerva rescEU de echipamente medicale. Am creat deja un stoc de măști de protecție. Spania, Italia și Croația vor fi primele țări care vor primi echipamente, dar vor urma și alte livrări. Mulțumesc României și Germaniei pentru că au fost primele state membre care au găzduit echipamentele rescEU”.

Sprijinul de astăzi vine în completarea echipelor medicale ale UE, a măștilor de protecție și a dezinfectanților care s-au mobilizat deja prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE, precum și a ofertelor bilaterale din partea statelor membre.

România și Germania sunt primele state membre care găzduiesc rezerva rescEU și sunt, prin urmare, responsabile de achiziționarea echipamentelor, Comisia finanțând 100 % din active, cum ar fi echipamentele individuale de protecție.

Prin aceste prime livrări, s-au furnizat deja 330.000 de măști Italiei, Spaniei și Croației, dar vor urma și alte livrări.

Prin Decizia nr. 1313/2013/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 17 decembrie 2013 privind un mecanism de protecție civilă al Uniunii a fost stabilit cadrul juridic de constituire a rescEU – rezerva de capacități a Uniunii Europene, care vizează asistența în situații în care capacitățile existente la nivel național și cele angajate de statele membre nu sunt în măsură să asigure un răspuns eficace în caz de dezastre naturale și provocate de om.

Răspândirea globală a noului coronavirus 2019-nCoV, a determinat inițierea de măsuri suplimentare la nivelul statelor membre pentru a evita escaladarea situației de urgență în întreaga Uniune. Astfel pentru a răspunde acestor provocări, prin Decizia de punere în aplicare (UE) 2020/414 a Comisiei din 19 martie 2020, printre capacitățile rezervei rescEU a fost inclusă și stocarea de contramăsuri medicale, de echipamente medicale de terapie intensivă și de echipamente individuale de protecție destinate combaterii amenințărilor transfrontaliere grave pentru sănătate.

În acest context, având în vedere prezența activă a României pe domeniul protecție civilă, Comisia Europeană prin Direcţia Generală Protecţie Civilă şi Operaţiuni Umanitare Europene– DGECHO, a trimis Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă o invitatie pentru a constitui în România o rezervă rescEU de contramăsuri medicale pentru epidemia de COVID-19.

Astfel, Comisia a propus alocarea unui grant direct în valoare de până la 10 milioane € pentru constituirea unei rezerve inițiale de contramăsuri medicale, care vor consta în primă fază în măști de protecție individuală și ventilatoare medicale pentru terapie intensivă. Acestea urmează a fi achiziționate de autoritățile române responsabile, în regim de urgență, în funcție de ofertele disponibile pe piața internațională și depozitate prin grija Inspectoratului General pentru Situații de Urgență în depozitele proprii. Grantul alocat va acoperi costurile de achiziție de echipament medical, costuri de întreținere, inclusiv costuri de reparație, costuri de asigurare, costuri de personal, inclusiv de instruire a personalului la nevoie, costuri de depozitare, costurile de transport și livrare a produselor de la depozit la beneficiari.

Aceste stocuri, constituite cu sprijinul DGECHO și aflate în gestiunea IGSU vor fi puse la dispoziția statelor membre (inclusiv România) și partenere ale Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii, în baza unei solicitări, în caz de amenințare gravă la adresa sănătății. În funcție de nevoile identificate, Centrul de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene urmează să decidă (în contextul unor activări concomitente de către mai multe state) unde vor fi folosite echipamentele din rezerva rescEU de contramăsuri medicale pentru epidemia de COVID-19, context în care IGSU va proceda la pregătirea și inițierea măsurilor necesare asigurării transportului către statul afectat.

Această invitație a Comisiei Europene adresată României constituie o recunoaștere a viabilității măsurilor pe care autoritățile le-au luat în contextul minimizării efectelor pandemiei COVID-19 dar și a statutului de generator de securitate și furnizor de asistență internațională de urgență la nivel european și global.
Mai mult, prin răspunsul prompt la această solicitare a Comisiei se creează premisele constituirii în Romania și a altor capacități europene, finanțate din bugetul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii (de luptă împotriva incendiilor de pădure cu elicoptere multi-rol și de evacuare aero-medicală pentru număr mare de pacienți critici).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.