Acasă Social Aparare Militari albanezi și croați, repatriați din misiune din Mali cu sprijinul României

Militari albanezi și croați, repatriați din misiune din Mali cu sprijinul României

DISTRIBUIȚI

 154516 – 08052020 – Militarii români care au asigurat prima rotaţie a Detaşamentului „Carpathian Pumas” în cadrul  Misiunii Multidimensionale Integrate a ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA) au revenit în țară vineri, 8 mai, după aproximativ șapte luni de misiune, cu o cursă aeriană specială TAROM, contractată de MApN pe ruta București – Gao – Bucureşti.

La sosire, militarii au fost întâmpinați de șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, care le-a urat bun venit și i-a felicitat pentru modul cum și-au desfășurat misiunea în teatrul de operații din Mali.

Cu același zbor, au fost aduși la București patru militari albanezi din cadrul misiunii UE de instruire în Mali (EUTM) și un cetăţean croat, angajat al United Nations Mine Action Service (UNMAS).

Evacuarea acestora către România s-a efectuat la solicitarea Statului Major General al Forţelor Armate din Republica Albania şi a Ambasadei Croaţiei din Alger.

După ce au aterizat pe Aeroportul Otopeni, militarii albanezi au fost îmbarcați în mijloace auto asigurate de Ministerul Apărării Naționale din România, pentru transportul către Tirana, iar cetățeanul croat va ajunge în țara sa pe cale aeriană, cu o cursă civilă.

Aceste demersuri reprezintă o dovadă de solidaritate între aliații, în condiţiile restrictive impuse de pandemia COVID-19 la nivel mondial.

Din luna octombrie 2019, România contribuie, pentru o perioadă de un an, la eforturile internaționale de menținere a păcii cu un detașament al Forțelor Aeriene format din 120 de militari și 4 elicoptere IAR-330 Puma L-RM participant la Misiunea Multidimensională Integrată ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.