Acasă Externe Agenda Europeana OLAF: Europarlamentari din două state și staff-urile lor virau, ilegal, o parte...

OLAF: Europarlamentari din două state și staff-urile lor virau, ilegal, o parte din salariu la partid

DISTRIBUIȚI

154472 – 05052020 –  O anchetă a Oficiului European Antifraudă (OLAF) arată că europarlamentari din două state membre au încălcat regulile Parlamentului European, transferând o parte din salarii către partidele naționale pe listele cărora au fost aleși, au constatat.

Mai mult, unii europarlamentari au crescut salariul asistenților, pentru a putea contribui suplimentar.

Investigațiile, începute în 2017 și 2018, s-au concentrat pe acuzațiile potrivit cărora anumiți membri ai Parlamentului European (europarlamentari) și personal, inclusiv asistenți parlamentari, transferau o parte din salariul lor lunar și alocații către partidele din care proveneau, ceea ce contravine normelor Parlamentului European.

În prima anchetă, s-a stabilit că, între 2014 și 2019, europarlamentarii și personalul care lucrează pentru delegația partidului la Parlamentul European au plătit contribuții de peste 640.000 de euro către sediul național. Investigatorii OLAF au stabilit, de asemenea, că plățile nu se efectuau în mod spontan, ci erau o obligație prevăzută într-un statut financiar pe care partidul a aprobat-o în mod special pentru delegația la Parlamentul European.

OLAF a concluzionat, de asemenea, că Parlamentul European ar trebui să stabilească sancțiuni pentru a rezolva eficient încălcarea normelor și pentru recuperarea sumelor datorate stabilite de anchetă.

O a doua anchetă, a stabilit că între 2014 și 2019 anumiți eurodeputați au plătit, fiecare, câte 3.000-4.000 de euro, lunar, partidului lor, ceea ce înseamnă peste 540.000 de euro în ce cinci ani de mandat. Aceste plăți încalcă normele Parlamentului European, dar OLAF a confirmat, de asemenea, că aceste aceleași reguli nu oferă nicio posibilitate de a sancționa astfel de nereguli sau recuperarea banii.

Ancheta a dezvăluit, de asemenea, că partidul a solicitat și asistenților parlamentari să contribuie la partid. Deși nu s-a găsit nicio dovadă că europarlamentarii și-au forțat personalul să facă aceste contribuții, ei au fost totuși conștienți de faptul că acest lucru s-a întâmplat și au dispus ca asistenții lor parlamentari să fie încadrați la o clasă de salarizare superioară pentru a permite contribuțiile la partidul național.

Anchetele au fost închise în ianuarie, respectiv, februarie 2020. Pentru ambele cazuri, OLAF a recomandat Parlamentului European introducerea unor sancțiuni adecvate pentru europarlamentarii care nu respectă normele Parlamentului European.

În plus, pentru prima anchetă, OLAF recomandat Parlamentului European introducerea unor sancțiuni disciplinare. De asemenea, și în cazul celei de-a doua anchete, OLAF recomandat PE să se asigure că sumele transferate de asistenții parlamentari către partidul național sunt recuperate de la eurodeputații în cauză, deoarece aceștia erau conștienți și au făcut uz nejustificat alocația parlamentară pentru a crește salariile asistenților, astfel încât acesta din urmă să contribuie la finanțarea partidelor naționale. Totodată, OLAF a recomandat sancționarea disciplinară a  respectivilor asistenților parlamentari.

Comunicatul OLAF nu face dă publicității numele europarlamenatrilor în cauză și nici statele din care proveneau.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.