Acasă Externe Agenda Europeana Parlamentarii europeni vor dezbate problemele muncitorilor sezonieri și transfrontalieri

Parlamentarii europeni vor dezbate problemele muncitorilor sezonieri și transfrontalieri

DISTRIBUIȚI

 154763 – 26052020 – Comitetul pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale urmează să discute, marți, despre presupusele încălcări ale legislației UE privind timpul de muncă, sănătatea și siguranța lucrătorilor transfrontalieri, transmite Parlamentul European într-un comunicat publicat luni.

”În urma unor rapoarte tulburătoare despre situația precară cu care se pot confrunta potențialele sute de mii de lucrători transfrontalieri și sezonieri în UE, europarlamentarii vor dezbate cu Josip Aladrović, ministrul croat al Muncii și al sistemelor de pensii, Nicolas Schmit, comisarul pentru locuri de muncă și drepturile sociale și Jordi Curell Gotor, director executiv interimar al Autorității Europene a Muncii cum să protejeze drepturile de muncă, sănătatea și siguranța acestor lucrători critici în timpul pandemiei”, se arată în comunicat.

În comunicatul transmis de Parlamentul European lucrătorii din România sunt catalogați ca fiind o ”forță de muncă vitală la fermele din Germania” și asigură ”securitatea alimentată din toată Europa”:

”Lucrătorii din România și alte state membre est-europene asigură o forță de muncă vitală la fermele din Germania, Franța și alte state membre și asigură securitatea alimentară în toată Europa. Alți lucrători, spre exemplu cei din Slovacia, oferă servicii de îngrijire socială și de lungă durată pentru persoanele în vârstă din Austria și alte state membre. Comisia Europeană a emis linii directoare pentru a se asigura că lucrătorii mobili din UE care se califică drept lucrători critici în lupta împotriva COVID-19 pot ajunge la locul de muncă. Sectorul agroalimentar este un sector cheie inclus în aceste orientări, în special în ceea ce privește lucrătorii sezonieri.

Deputații vor examina situația lor pentru a examina dacă, după cum a fost raportat, există câteva sau nu există măsuri de prevenire a COVID-19 și dacă sunt încălcate drepturile lor cu privire la timpul de lucru, orele suplimentare și plata, încălcând astfel legislația UE”, se mai arată în comunicat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.