Acasă Uncategorized Politica privind Parteneriatul estic după 2020: Consiliul European aprobă concluziile

Politica privind Parteneriatul estic după 2020: Consiliul European aprobă concluziile

DISTRIBUIȚI

154553 – 12052020 – Consiliul European a aprobat, la 11 mai, concluziile referitoare la politica privind Parteneriatul estic după 2020, reafirmând importanța strategică a acestuia și angajamentul comun de a construi un spațiu comun de democrație, prosperitate și stabilitate partajate.

Concluziile dau curs concluziilor Consiliului European din 20 iunie 2019, care au marcat cea de a 10-a aniversare a Parteneriatului estic, și comunicării comune din 18 martie 2020 intitulate ”Politica privind Parteneriatul estic după 2020 – Consolidarea rezilienței – un Parteneriat estic care produce rezultate pentru toți”.

În cadrul concluziilor sale, Consiliul salută realizările semnificative ale Parteneriatului estic până în prezent și reiterează abordarea sa bazată pe stimulente – și pe condiționalitate – ca mijloc de a încuraja țările partenere esticesă se angajeze în continuare în reforme și să continue intensificarea eforturilor în acest sens. Consiliul confirmă faptul că actualul cadru de politică, inclusiv setul de ”20 de rezultate pentru 2020”, este valabil și aduce rezultate și beneficii concrete oamenilor.

Consiliul subliniază de asemenea că este important ca viitorul Parteneriat estic să fie un cadru de cooperare mai strategic, mai ambițios, mai flexibil și mai incluziv, care să le permită participanților să abordeze împreună provocările comune și mondiale dintr-o gamă largă de domenii, în special în situația actuală fără precedent cauzată de pandemia de COVID-19.

În cadrul concluziilor se solicită cu fermitate reînnoirea angajamentului față de elementele fundamentale ale Parteneriatului estic. Printre acestea se numără democrația, drepturile omului, statul de drept, buna guvernanță și existența unor politici anticorupție de succes, dar și reformele economice, provocările legate de mediu, climă și energie, transformarea digitală și investițiile în oameni.

În final, Consiliul așteaptă cu interes următorul Summit al Parteneriatului estic, care se preconizează că va analiza rezultatele obținute de la ultimul summit din 2017, va aproba obiectivele de politică pe termen lung și va stabili calea de urmat pentru consolidarea și aprofundarea cooperării; de asemenea, se preconizează că acesta va acorda un mandat pentru lucrările pregătitoare privind următoarea generație de rezultate post 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.