Acasă Social Posibile soluții care pot ajuta autoritățile electorale și Guvernul să organizeze alegerile...

Posibile soluții care pot ajuta autoritățile electorale și Guvernul să organizeze alegerile din 2020

Votul în secții trebuie să rămână principala metodă de votare și se poate extinde pe mai multe zile

DISTRIBUIȚI

 154627 – 15052020 – Expert Forum lansează o dezbatere publică și propune o listă de posibile soluții care pot ajuta autoritățile electorale și Guvernul să organizeze alegerile din 2020. Chiar dacă nu știm data alegerilor și nici evoluția epidemiologică a infecțiilor COVID 19, trebuie să pregătim scenarii și soluții concrete cât mai rapid. Organizarea alegerilor trebuie să rezulte dintr-un proces de consultare publică și să nu afecteze drepturile fundamentale ale cetățenilor, susțin inițiatorii.

Este clar că nu numai votarea în ziua alegerilor trebuie regândită, ci întregul procesul electoral. Pandemia și urmările sale vor afecta cu siguranță modul în care se vor depune candidaturile, cum se va desfășura și finanța campania electorală sau cum se va asigura observarea alegerilor.

EFOR a pregătit un raport cu recomandări tehnice specifice și o serie de principii pe care partidele politice și autoritățile electorale le pot lua în calcul în perioada următoare:

Amendamentele legislative trebuie să se realizeze într-un mod transparent și participativ și să rămână în cadrul constituțional și al angajamentelor internaționale (OSCE, GRECO etc). Deși unele modificări urgente sunt necesare, aspectele esențiale legate de drepturile alegătorilor nu trebuie modificate prin ordonanță de urgență. Predictibilitatea și stabilitatea trebuie să rămână principii de bază ale procesului

Partidele politice trebuie să își asume decizii cât mai curând, iar autoritățile implicate în organizarea alegerilor să dezvolte planuri și scenarii pentru organizarea tehnică a întregului proces electoral.

Nu trebuie introduse reforme semnificative și nici metode de vot noi fără a fi testate prealabil (vot electronic, vot prin corespondență extins la toți alegătorii)

Votul trebuie să asigure siguranța tuturor celor implicați. Etape precum strângerea de semnături de susținere, consultarea listelor electorale, pregătirea membrilor administrației electorale, centralizarea rezultatelor trebuie să se realizeze cât mai mult prin metode online și instrumente electronice.

Metodele de vot folosite nu trebuie să creeze avantaje sau dezavantaje unei anumite categorii de votanți sau unui competitor electoral.

Procesul electoral trebuie să asigure participarea unui număr cât mai mare de votanți și să fie cât mai incluziv. Rezultatele alegerilor locale trebuie să ofere reprezentantivitate, care poate fi afectată de sistemul electoral majoritar cu un tur de scrutin și de o posibilă prezență mai scăzută cauzată de pandemie

Informarea constantă a alegătorilor și a administrației electorale privind noile măsuri și modul de prevenire a infectării cu COVID 19 este esențială

Procesul electoral trebuie să rămână competitiv. Metodele de campanie trebuie să reflecte starea actuală de fapt, fără a afecta competiția electorală sau transparența. Competitorii trebuie să aibă acces echitabil la radio/TV, în condiții mai facile decât în condiții normale, iar regulile privind finanțarea campaniei electorale trebuie să permită alocări mai mari de sume pentru transmiterea mesajelor prin mass media și online. Regulile pentru afișaj outdoor trebuie relaxate. Finanțarea partidelor și a campaniei trebuie să rămână transparentă și să se continue implementarea recomandărilor organizațiilor internaționale.

Votul în secții trebuie să rămână principala metodă de votare și se poate extinde pe mai multe zile. Pot fi introduse măsuri suplimentare: alocarea de echipamente și stabilirea unor măsuri clare de igienizare, aplicarea regulilor de distanțare socială, însoțite de o informare constantă, mai multe secții de votare, stabilirea de intervale preferențiale pentru categoriile vulnerabile, stabilirea unui program clar pentru transportul și centralizarea documentelor la birourile județene, precum și stabilirea unor măsuri suplimentare (inclusiv vot prin corespondență) pentru a permite votarea în condiții de siguranță a persoanelor cu dizabilități, internate, carantinate, în izolare, sau din închisori

Transparența procesului este esențială, astfel că trebuie simplificată procedura de acreditare a observatorilor și asigurate condiții de siguranță pentru prezența acestora și a altor persoane acreditate în secțiile de votare.

Puteți consulta lista integrală de propuneri în raportul EFOR.

Pentru a discuta aceste propuneri și a identifica alte bune practici de la nivel internațional, EFOR a organizat o dezbatere online pe 13 mai, în parteneriat cu International Foundation for Electoral Systems (IFES) și CEELI Institute Praga. Evenimentul a strâns peste 50 de experți, autoritățile electorale din România (AEP) și Republica Moldova (CEC) reprezentate la nivel de președinte și alte instituții implicate în organizarea alegerilor (Ministerul Afacerilor Externe, Poșta Română, Institutul de Statistică, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Secretariatul General al Guvernului și altele), ambasade, reprezentanți ai Oficiului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (OSCE/ODIHR), precum și alte părți interesate. Autoritatea Electorală Permanentă a prezentat unele dintre măsurile luate deja pentru organizarea alegerilor locale și parlamentare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.