Acasă Social Primarii municipiilor Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara, invitaţi luni să discute...

Primarii municipiilor Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara, invitaţi luni să discute cu ministrul Mediului

DISTRIBUIȚI

154616 – 15052020 – Primarii municipiilor Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara sunt invitaţi luni, 18 mai, să discute cu ministrul Mediului, Costel Alexe, planurile şi calendarul de măsuri pe care le vor lua pentru a limita emisiile de dioxid de azot (NO2), în condiţiile în care Comisia Europeană a demarat joi procedura de infringement împotriva României din cauza depăşirilor constante ale concentraţiilor de NO2 în aceste oraşe.

“Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MAP) a luat act de decizia Comisiei Europene, de a demara procedura de infringement împotriva ţării noastre, pentru depăşirile constante ale concentraţiilor de dioxid de azot (NO2) în aglomerările urbane Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara. Executivul European solicită ţării noastre să transmită măsurile pe care autorităţile locale care administrează cele cinci aglomerări le vor lua pentru a limita emisiile de NO2 şi, totodată, calendarul asumat de primării, în acest sens”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Pentru a veni în sprijinul autorităţilor publice locale în relaţia cu Comisia Europeană, ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunțat că va transmite primarilor acestor cinci municipalităţi, invitaţii pentru întrevederi bilaterale, unde aceştia vor prezenta propriile planuri de măsuri.

“Comisia aşteaptă de la noi măsuri concrete şi termene clare. Îmi doresc ca, în cursul zilei de luni, să am discuţii cu toţi cei cinci primari pentru că vreau să aflu direct de la aceştia care sunt măsurile pe care intenţionează să le adopte. Le punem la dispoziţie întreaga noastră expertiză şi capacitate tehnică, pentru a ne asigura că planurile pe care le vor propune sunt îndeajuns de eficiente, astfel încât să satisfacă exigenţele Comisiei. În tot acest proces, noi vom fi avocatul autorităţilor locale în relaţia cu Bruxelles-ul, pentru că ne dorim ca această procedură de infringement demarată să nu înainteze. Însă, pentru asta, este nevoie să îi convingem pe partenerii noştri europeni că măsurile pe care primăriile le vor propune sunt suficiente şi, cel mai important, sunt şi puse cu adevărat în practică”, a declarat Costel Alexe.

Comisia Europeană solicită României să își protejeze populația împotriva poluării aerului și, de asemenea, îndeamnă insistent România să pună în aplicare hotărârea Curții privind neînchiderea depozitelor de deșeuri ilegale

Comisia solicită României să respecte cerințele Directivei 2008/50/CE privind calitatea aerului înconjurător și un aer mai curat pentru Europa și să măsoare, să informeze publicul și să raporteze în mod fiabil cu privire la gravitatea poluării aerului. De asemenea, Comisia îndeamnă insistent România să închidă, să etanșeze și să restaureze din punct de vedere ecologic un număr de 48 de depozite ilegale de deșeuri și să se conformeze hotărârii Curții de Justiție a UE din 18 octombrie 2018.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.