Acasă Uncategorized Profesorul Rafila: Testarea la nivel național se va face după ce va...

Profesorul Rafila: Testarea la nivel național se va face după ce va scădea numărul de cazuri

DISTRIBUIȚI

 154538 – 11052020 – Profesorul Alexandru Rafila, președinte al Societății Române de Microbiologie, a declarat, la Digi24, că testarea populației pentru coronavirus se va face cel mai probabil în a doua jumătate a lunii iunie și în iulie, urmând să fie recoltate ”zeci de mii de probe” pentru a vedea evoluția bolii. Profesorul Alexandru Rafila a explicat, duminică seara, la Digi24, ce presupune studiul de seroprevalență anunțat de ministrul Nelu Tătaru, în cadrul căruia se va evalua în ce măsură populația României este imunizată la noul coronavirus.

“E vorba de un studiu de seroprevalență, seroepidemiologic, care se va face la nivel național. Metodologia adoptată este a OMS și vor exista consultări în această săptămână, încât planul care a fost pus la punct de colegii de la INSP să poată să fie dezbătut împreună cu experții OMS și eventual corectat dacă sunt cumva lucruri care ar putea fi îmbunătățite.

În cursul lunii iunie probabil se vor strânge serurile de la cei care vor participa la acest studiu iar în a doua parte a lunii iunie, luna iulie, vor fi făcute testele. Probabil o să fie niște zeci de mii de teste la nivel național”, a spus Alexandru Rafila.

Acesta a explicat că este important să fie folosite cele mai bune chituri de testare disponibile.

“Ceea ce este important, ca să fim siguri că e un studiu care are valoare pentru sănătatea publică și valoare științifică, vor fi utilizate testele cele mai bune existente în acel moment, pentru că sunt teste încă aflate la avizare la Agenția europeană de profil, care să poată să ne dea răspunsurile la întrebările pe care le avem: ce procent din populație a trecut prin boală, să știm această situație la nivel regional, la nivel local și să putem să apreciem eventualele evoluții ale bolii, în funcție de localitate și să putem să facem și un studiu comparativ, de exemplu, cu ce se va înregistra la anul”, a declarat Rafila.

Potrivit profesorului de microbiologie este recomandat ca testele să fie făcute când se va diminua numărul de cazuri cu coronavirus. “Aceste studii nu se fac, de obicei, o singură dată. Se fac periodic, încât să vezi trendul evolutiv al imunizării populației și este foarte important să ai teste de bună calitate care să nu dea rezultate fals-pozitive sau fals-negative și să-ți dea indicații foarte clare legate de acest fenomen. Sperăm să-l facem în momentul în care va descrește numărul de cazuri. Asta este recomandarea. Nu se face atunci când ne aflăm în creștere sau în platou. Se face după ce scade numărul de cazuri”, a precizat Alexandru Rafila.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.