Acasă Externe Agenda Europeana Securitatea aprovizionării cu gaze naturale: Comisia Europeană solicită statelor membre să pună...

Securitatea aprovizionării cu gaze naturale: Comisia Europeană solicită statelor membre să pună corect în aplicare normele UE

DISTRIBUIȚI

154617 – 15052020 –Comisia Europeană a decis să trimită scrisori de punere în întârziere tuturor statelor membre ale UE (cu excepția Ciprului, având în vedere derogarea de care beneficiază acest stat membru) și Regatului Unit, din cauza nerespectării anumitor dispoziții ale Regulamentului privind securitatea aprovizionării cu gaze naturale [Regulamentul (UE) 2017/1938], în particular în ceea ce privește obligațiile de notificare și aplicarea mecanismului de solidaritate.

Regulamentul stabilește cerințe de prevenire și reacție la întreruperile potențiale ale aprovizionării cu gaze în UE. În acest scop, este esențial să existe planuri de acțiune preventivă și planuri de urgență, precum și acorduri de solidaritate clare între statele membre. Comisia monitorizează îndeaproape punerea în aplicare a acestor obligații la nivel național. Statele membre vizate și Regatul Unit au la dispoziție patru luni pentru a răspunde Comisiei. După cum se prevede în Acordul de retragere, pe parcursul perioadei de tranziție, legislația UE continuă să se aplice integral Regatului Unit. În caz contrar, Comisia poate decide să le trimită avize motivate.

Prin pachetul periodic de decizii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană continuă demersul juridic împotriva statelor membre care nu și-au îndeplinit obligațiile care le revin în temeiul legislației UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare și domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.

Principalele decizii adoptate de Comisie sunt grupate pe domenii de politică. Totodată, Comisia închide 70 de cazuri în care diferendele cu statele membre vizate au fost soluționate fără a fi necesară continuarea procedurii de către Comisie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.