Acasă Externe Agenda Europeana Sprijinirea sectorului cultural din UE în cursul pandemiei de COVID-19

Sprijinirea sectorului cultural din UE în cursul pandemiei de COVID-19

DISTRIBUIȚI

154552 – 12052020 – Sectorul cultural este afectat de măsurile de limitare a mișcării persoanelor introduse în Uniunea Europeană (UE) pentru a ține sub control răspândirea coronavirusului.

Într-o ezoluție votată la 17 aprilie, deputații în Parlamentul European au subliniat caracterul special al sectorului creativ și dificultățile cu care se confruntă artiștii și i-au solicitat UE să ofere sprijin.

Pandemia a afectat toți cetățenii și numeroase sectoare economice se află într-o situație dificilă, dar sectorul cultural se numără printre sectoarele cel mai grav afectate. Artiștii nu-și mai pot câștiga existența, deoarece în toată Europa spectacolele au fost anulate, festivalurile, conferințele și expozițiile au fost amânate, cinematografele, teatrele și muzeele au fost închise, iar producțiile de film și de televiziune au fost întrerupte.

Numeroase state membre au introdus măsuri specifice pentru a-i ajuta pe lucrătorii din sectorul cultural, iar în cursul unei reuniuni din 8 aprilie 2020 miniștrii culturii din UE au discutat despre măsurile de sprijin destinate sectorului cultural și creativ în timpul crizei generate de pandemia de coronavirus.

UE intensifică acțiunile de protecție a locurilor de muncă, dar caracterul specific al sectorului cultural, care include mulți artiști individuali, întreprinderi mici și fundații caritabile, face ca mulți potențiali beneficiari să întâmpine dificultăți în a se califica pentru ajutor. De aceea, Comisia pentru cultură a Parlamentului dorește ca UE să instituie un sprijin specific pentru a ajuta acest sector să supraviețuiască crizei.

Într-o scrisoare adresată comisarului pentru piața internă Thierry Breton și comisarului pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret Mariya Gabriel, deputații au sugerat protejarea artiștilor care s-ar putea să nu se califice pentru schemele naționale de ajutor prin intermediul programului Europa creativă, asigurarea faptului că fondurile UE ajung la sectorul în cauză prin creșterea finanțării pentru Europa creativă și crearea unui instrument financiar ad hoc în cadrul Fondului European de Investiții pentru a canaliza finanțare către acest sector.

La nivelul UE ar trebui luate mai multe măsuri pentru a oferi un sprijin specific lucrătorilor din sectorul cultural până când situația va reveni la normal, a afirmat președintele Comisiei pentru cultură a PE, Sabine Verheyen (PPE, DE).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.