Acasă Social Aparare Baza 95 Aeriană „Erou Căpitan Aviator Alexandru Şerbănescu”– 100 de existență

Baza 95 Aeriană „Erou Căpitan Aviator Alexandru Şerbănescu”– 100 de existență

DISTRIBUIȚI
foto:facebook.com/mapn

155085– 16062020 –    „Centenarul Aviaţiunii din Moldova”, dedicat împlinirii a 100 de ani de la înființarea primei baze aeriene din regiunea Moldovei – Centrul  de Instrucție al Aviațiunii – a fost marcat astăzi, 16 iunie, în Baza 95 Aeriană ,,Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu” din Bacău.

Drapelul de Luptă al unității a fost decorat cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de cavaler, cu însemn de pace, pentru militari, ca apreciere a profesionalismului şi a rezultatelor importante obţinute de personalul unităţii în îndeplinirea misiunilor specifice. De asemenea, a avut loc un ceremonial religios de sfinţire a plăcii comemorative închinată celor care, timp de un secol, au slujit sub egida aripilor româneşti și a fost lansată lucrarea „Istoricul Bazei 95 Aeriană Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu (1920 – 2020)”, a plutonierului adjutant principal Sorin Grumuş.

Cu acest prilej, în zilele de 17 și 18 iunie, aeronave de tip IAR-99 ŞOIM şi IAR-330 SOCAT din dotarea Bazei 95 Aeriană vor survola localități din regiunea Moldovei, iar deasupra spitalelor COVID-19 din Botoșani, Focșani, Iași și Suceava vor fi lansate flori pentru exprimarea recunoştinţei faţă de eroii în halate albe care s-au aflat în linia întâi în lupta contra virusului SARS-CoV-2, anunță MApN.

Baza 95 Aeriană are în dotare avioane  IAR 99 Șoim și elicoptere IAR 330 PUMA și are ca principală misiune apărarea spaţiului aerian naţional în zona de responsabilitate. De asemenea, oferă sprijin aerian celorlalte categorii de forţe ale Armatei României, contribuie la constituirea pachetelor de forţe dislocabile, asigură instrucţia avansată în zbor a piloţilor şi sprijină autorităţile publice centrale şi locale în situaţii de urgenţă.

De-a lungul timpului, Baza 95 Aeriană a participat cu succes la numeroase exerciţii şi misiuni naţionale şi internaţionale şi este reprezentată cu succes de militari în teatrele de operaţii din Afganistan, Mali, Bosnia şi Herţegovina şi Republica Democrată Congo. Aceștia le-au urat colegilor din țară „La mulți ani cu cer senin!” .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.