Acasă Politic Ce prevede propunerea legislativă pentru digitalizarea administraţiei publice

Ce prevede propunerea legislativă pentru digitalizarea administraţiei publice

DISTRIBUIȚI

155261 – 23062020 –  Comisia pentru comunicaţii şi tehnologia informaţiei din Senat a acordat, la 22 iunie, raport de admitere propunerii legislative pentru digitalizarea administraţiei publice prin eliminarea hârtiei din fluxul intern şi interinstituţional.

“Am iniţiat acest proiect de lege pentru a urgenta digitalizarea administraţiei publice româneşti. Este un pas procedural important care prefigurează un vot favorabil în plen. Marţi, proiectul va intra pe ordinea de zi a Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată”, a scris, pe Facebook, senatorul Cristian Ghica, iniţiator al proiectului alături de alţi parlamentari USR.

Proiectul prevede eliminarea din circuitul instituţional a documentelor în format fizic şi înlocuirea lor cu documente în format electronic, comunicarea în interiorul instituţiilor şi în relaţia cu alte instituţii urmând să se facă exclusiv electronic. “Autorităţile vor comunica în format fizic, prin documente pe hârtie doar în relaţia cu cetăţenii care solicită în mod explicit acest lucru. Astfel, persoanele care nu dispun de un terminal pe care să poată vizualiza documentele electronice sau care nu au cunoştinţele minime de utilizare a noilor tehnologii vor putea să interacţioneze cu instituţiile aşa cum au făcut-o şi până acum, pe baza documentelor în format fizic. Însă pentru toţi ceilalţi cetăţeni, comunicarea se va face exclusiv online. Sistemele şi procedurile ce vor fi dezvoltate de autorităţile publice vor face posibilă utilizarea identificării la distanţă prin mijloace electronice, utilizarea certificatelor digitale calificate şi generalizarea interacţiunilor cu administraţia publică prin Punctul de Contact Unic Electronic”, a explicat Ghica.

Potrivit senatorului, fiecare cetăţean va putea încărca documente în sistem, iar acestea vor fi apoi accesate de către reprezentanţii instituţiilor publice responsabile pentru emiterea unui anumit document, aviz, autorităţile etc. “Accesarea se va face doar în urma consimţământului exprimat clar şi va exista permanent o evidenţă a instituţiilor şi a funcţionarilor care au accesat documentele respective. Astfel, cetăţeanul nu va mai trebui să plimbe hârtii de la un ghişeu la altul şi nu va mai fi nevoit să prezinte la vreo instituţie un document care există deja în sistemul electronic al unei alte autorităţi publice naţionale. Acest proiect este o continuare a unei alte legi pe care am iniţiat-o şi care a fost adoptată anul trecut. Este vorba despre legea prin care a fost eliminată obligativitatea utilizării ştampilelor în administraţia publică (evident, cu excepţia parafelor prevăzute explicit în legi specifice)”, a adăugat Ghica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.