Acasă Cultura/Media Contrabasistul Vlad Rațiu a obținut premiul I la Festivalul muzicii maghiare,  ediţia...

Contrabasistul Vlad Rațiu a obținut premiul I la Festivalul muzicii maghiare,  ediţia a XVI-a

DISTRIBUIȚI

  155371 – 29062020 –   Ediția a XVI-a a Festivalului Muzicii Maghiare, desfășurându-se în spaţiul virtual, s-a dovedit un succes.

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti, datorită situaţiei create, a organizat ediţia a 16-a a Festivalului Muzicii Maghiare într-un mod neobişnuit, online. Festivalul şi-a păstrat structura şi regulile, astfel că participanţii au pregătit cânte-un program cu o durată de 20–25 minute, cuprinzând opusuri din literatura muzicală maghiară în proporţie de minimum o treime din timp, alături de compoziţii din literatura muzicală românească şi/sau universală.

S-a putut participa la festival și de la foarte mare distanță (studenți români care se află acum în Statele Unite ale Americii), am ajuns la un public mult mai mare datorită faptului că cele trei zile de concurs și gala de decernare a premiilor au fost transmise integral pe site-ul Institutului și pe platformele social media.

În program pe lângă compozitorii clasici, cunoscuți Liszt Ferenc, Bartók Béla şi Kodály Zoltán, la ediţia din acest au fost prezentați piese și de la Dohnányi Ernő, Montág Vilmos, Járdányi Pál, Ligeti György și Pavlovits Dávid.

Juriul format din format din Tóth István, președintele juriului fondator de școală de muzică la Maglód (Ungaria); pianista Verona Maier, prorector al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti; criticul muzical Ecaterina Stan; compozitorul şi criticul muzical Makkai Gyöngyvér, profesor la Universitatea de Artă din Târgu Mureş; şi compozitorul Ioan Dobrinescu, membru al Comisiei de Evaluare a Înregistrărilor Muzicale Radio, a decis următoarele:

Premiul I a fost acordat contrabasistului Vlad Rațiu, proaspăt absolvent al Universității Naționale de Muzică București. El va susține un recital la Bruxelles în organizarea Serviciului Cultural al Ambasadei Ungariei de la Bruxelles;

Premiul II a fost acordat mezosopranei Alina Dragnea și pianistului Tudor Scripcariu care vor avea posibilitatea de a concerta la Institutul Maghiar din Paris;

Deținătorul premiului III, chitaristul Filip Zsombor, student la Facultatea de muzică din cadrul Universității Transilvania din Brașov, va susține un recital la Universitatea de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta;

Premiul In memoriam Ludovic Bács acordat împreună cu Fundația ACCUMM, a fost obținut de flautista târgumureșană Pethő Rebeka, studentă în anul I la Universitatea de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta. Ea va susține un recital la Academia Maghiară din Roma și va avea onoarea să cânte în cadrul concertului In memoriam Ludovic Bács organizat la Institutul nostru în ianuarie 2021, în apropierea zilei de naștere a maestrului.

Publicul, votând în jur de zece mii de persoane, a ales ca în concertul de Crăciun care va avea loc în decembrie la Institut, să se prezinte trompetistul Paul Grosar și pianista Bordos Nagy Csilla, proaspeți absolvenți ai studiilor de master la Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Muzică și Teatru.

Conform tradiției, fiecare ediție a Festivalului Muzicii Maghiare este dedicată unei personalități importante din istoria şi cultura muzicală maghiară. În acest an am invocat personalitatea unei mari pianiste, Fischer Annie, o interpretă desăvârșită a creației beethoveniene, cu ocazia împlinirii unui sfert de secol de la dispariția ei. L-am invitat pe Ionuţ Diaconu, laureat al concursului nostru, ediția din 2016, în prezent student în an terminal la Universitatea Națională de Muzică București, la clasa de pian a prof. Vlad Dimulescu, ca la gala de decernare a premiilor să interpreteze Partea I din Sonata Apassionata de Ludwig van Beethoven și studiul La Campanella de Liszt Ferenc, un program inspirat din repertoriul reputatei pianiste maghiare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.