Acasă Externe Agenda Europeana Controale la frontiere în Schengen din cauza Covid-19

Controale la frontiere în Schengen din cauza Covid-19

DISTRIBUIȚI
A border police officer checks vehicles at the last toll gate entering Spain from France, following an order from the Spanish government to set up controls at its land borders over coronavirus, in La Jonquera, Spain March 17, 2020. REUTERS/Nacho Doce

154905 – 05062020 – Țările UE relaxează controalele la frontieră cauzate de Covid-19. Parlamentul European dorește însă un efort coordonat pentru a restabili funcționarea spațiului Schengen cât mai curând.

Circulația liberă în UE a fost, până acum două luni, de la sine înțeleasă pentru majoritatea europenilor. Dar restricțiile introduse pentru a stopa răspândirea coronavirusului au însemnat închiderea frontierelor interne pe aproape întreg teritoriul european. Pe măsură ce situația epidemiologică se îmbunătățește și în perspectiva vacanțelor de vară, țările reinstituie treptat libertatea de circulație. Deputații solicită ca spațiul Schengen fără pașaport să redevină pe deplin funcțional cât mai rapid.

Schengen închis

”Statele membre au acționat individual, dar acum este momentul ca UE să acționeze înainte de a fi prea târziu și a aduce Schengen un prejudiciu ireparabil”, a declarat Tanja Fajon, președinte al Grupului de lucru al Comisiei LIBE privind controlul Schengen. ”Comisia ar trebui să joace un rol-cheie în restabilirea libertății de circulație, în primul rând pentru categoriile esențiale, cum ar fi lucrătorii transfrontalieri. Coordonarea europeană este așadar esențială.”

Potrivit actualelor norme Schengen, statele membre pot, pentru o perioadă limitată, să introducă controale la frontierele interne dacă există o amenințare gravă la adresa ordinii publice sau a securității interne. Ele trebuie să notifice Comisiei Europene astfel de închideri. În prezent, Comisia păstrează o imagine de ansamblu asupra măsurilor naționale de restricționare a Covid-19, pe țări.

Redeschiderea frontierelor – orientări UE

În cadrul unui pachet de propuneri vizând reluarea în condiții de siguranță a călătoriilor în UE, Comisia Europeană a propus, la 13 mai, statelor membre ale spațiului Schengen și statelor membre ale UE să își redeschidă treptat frontierele interne. Accentul se pune pe coordonarea și respectarea criteriilor comune, pe baza orientărilor Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.

Sistemul progresiv de ridicare a restricțiilor ar putea începe între regiuni sau țări cu niveluri epidemice similare, dar nu ar trebui să existe nicio discriminare bazată pe naționalitate. Obiectivul este de a deschide treptat toate frontierele în UE, pentru a permite o deplasare neproblematică și sigură atât din motive profesionale, cât și personale. Cu toate acestea, nu există un calendar stabilit, deoarece acesta depinde de situația epidemiologică și de deciziile statelor membre.

 

Gestionarea frontierelor și reintroducerea controalelor este o prerogativă a statelor membre, dar, de la izbucnirea epidemiei, Comisia Europeană a facilitat elaborarea unor orientări comune pentru a se asigura că lucrătorii din sectoarele critice, precum și livrările de bunuri și servicii de pe piața unică sunt garantate. De asemenea, a facilitat repatrierea a aproape șase sute de mii de europeni blocați în străinătate și a propus restricționarea intrării resortisanților țărilor terțe în UE, cu o prelungire până la 15 iunie.

Poziția Parlamentului European

Deputații în Parlamentul European insistă asupra restabilirii liberei circulații, fără frontiere, a persoanelor, lucrătorilor, bunurilor și serviciilor în spațiul Schengen. Ei doresc o cooperare mai strânsă la nivelul UE pentru a garanta că nu există nicio discriminare împotriva vreunui cetățean al UE.

Într-o dezbatere privind situația Schengen în cadrul Comisiei LIBE din 12 mai, Tanja Fajon (S&D, Slovenia) a reamintit închiderile introduse în plină criză a migrației în 2015. Unele țări au menținut acele controale timp de mai mulți ani; Parlamentul le-a criticat ca fiind nejustificate. ”Dacă nu restabilim integritatea spațiului Schengen, punem serios în pericol proiectul european”, a afirmat ea. Prin urmare, deputații doresc să se asigure că orice controale viitoare la frontierele interne rămân cu adevărat excepționale și foarte limitate în timp.

Comisia LIBE pregătește o rezoluție privind situația din spațiul Schengen; se așteaptă să fie un vot în plen pe această temă în luna iunie.

Spațiul Schengen cuprinde 26 de țări – 22 de state membre ale UE (Belgia, Cehia, Danemarca, Germania, Estonia, Grecia, Spania, Franța, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ungaria, Malta, Țările de Jos, Austria, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Finlanda și Suedia) și 4 țări asociate (Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.