Acasă Politic Din nou discuții despre dreptul la educație în limba română al persoanelor...

Din nou discuții despre dreptul la educație în limba română al persoanelor aparținând minorității române din Ucraina

DISTRIBUIȚI

154909 – 05062020 – Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut joi, 4 iunie 2020, o nouă convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, în continuarea discuției telefonice avute la data de 25 martie 2020. Cu acest prilej au fost abordate și aspecte relevante privind dreptul la educație în limba română al persoanelor aparținând minorității române din Ucraina, precum și alte teme de interes circumscrise problematicii protejării drepturilor persoanelor aparținând minorității române din țara vecină. Cei doi miniștri au convenit, în acest context, reluarea în perioada imediat următoare a lucrărilor Comisiei interguvernamentale mixte româno-ucraineană privind protecția persoanelor aparținând minorităților naționale.

Totodată, cei doi miniștri au discutat despre elementele vizitei în România a ministrului de Externe ucrainean, care urmează să fie organizată în viitorul apropiat.

În cadrul discuției, ministrul Bogdan Aurescu a menționat că la nivelul autorităților române, urmare a deciziei în acest sens a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, și a Prim-ministrului României, domnul Ludovic Orban, este în curs de pregătire acordarea, în perioada următoare, a unui sprijin medical concret Ucrainei pentru gestionarea efectelor pandemiei, omologul ucrainean exprimând o apreciere deosebită pentru intenția părții române.

Cei doi miniștri de Externe au abordat și ultimele evoluții legate de pandemia cu noul coronavirus, inclusiv din perspectiva facilitării tranzitului pe teritoriul României în vederea repatrierii cetățenilor ucraineni (peste 600 de cetățeni ucraineni tranzitând în siguranță România de la începutul crizei). Cu acest prilej, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanța solidarității internaționale și a exprimat disponibilitatea părții române de a acorda în continuare sprijin cetățenilor ucraineni.

Ministrul ucrainean de Externe a mulțumit părții române pentru colaborarea eficientă în asigurarea tranzitului cetățenilor ucraineni, care se repatriază în contextul pandemiei cu noul coronavirus, precum și pentru susținerea constantă de către România a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei și a eforturilor sale de integrare europeană și euro-atlantică.

De asemenea, au fost abordate și alte aspecte de interes comun la nivel regional.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.