Acasă Social Începe testarea celor 10.500 de bucureșteni

Începe testarea celor 10.500 de bucureșteni

DISTRIBUIȚI
foto:facebook.com

 154969 – 10062020 – Miercuri, 10 iunie 2020, începe testarea celor 10.500 de bucureșteni. Proiectul ”Sunt imun la Covid” a fost lansat de Primăria Capitalei și își propune să identifice dacă persoana testată are anticorpi la SARS-CoV-2. Testarea celor înscriși în program va începe miercuri pe Arena Națională.

Pe 27 mai, PMB anunța că au fost expediate scrisorile către cei 10.500 de bucureşteni selectaţi să participe la campania de testare rapidă privind COVID-19.

Primarul Gabriela Firea susținea atunci că își propune să afle ”care este situaţia în Capitală, pentru ca, pe baza unor date certe, să putem lua treptat măsurile de revenire la normalitate şi de restartare a economiei”.

Primarul Capitalei a mai menţionat că INSP a realizat o primă eşantionare pentru acest proiect, derulat în parteneriat cu primăriile de sector şi cu Institutul ”Matei Balş”, care ar fi responsabil de latura ştiinţifică a testării.

PMB, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, asigură, alături de primăriile de sector, sprijinul logistic al acţiunii de testare: achiziţia testelor, organizarea spaţiului necesar, la Arena Naţională, şi participarea personalului medical, mai spunea primăria.

Programul: ”De-a dreptul o gogomănie”

Vlad Mixich, expert în politici de sănătate, membru în board-ul Agenției Europene pentru Sănătate susține despre program că este ”de-a dreptul o gogomănie”.

„Ca să fie clar și ușor de înțeles pentru toată lumea!

Prima campanie de testare pentru coronavirus prin RT-PCR declanșată de Gabriela Firea este un non-sens din punct de vedere epidemiologic și medical, în primul rând pentru că selectarea celor testați este făcută foarte greșit. E ca și cum ai vrea să afli cât de mult le plac bucureștenilor cireșele și pentru asta te-ai duce sâmbătă seara la teatru și te-ai apuca să-i cauți pe toți cei din sală în buzunare să vezi dacă au venit la teatru cu cireșe.
Banii investiți în această campanie ar putea fi mult mai inteligent folosiți: de exemplu pentru testarea țintită în categoriile profesionale mai expuse.

Cea de-a doua campanie anunțată tot de Gabriela Firea, testarea pentru anticorpi coronavirus sau așa-numitele teste rapide, este de-a dreptul o gogomănie. Toată comunitatea științifică știe că testele respective încă dau rateuri mari: un procent mare dintre cei testați vor fi eronat identificați ca pozitivi sau negativi. Tocmai de aceea în spate trebuie să existe o metodologie științifică care să pondereze aceste erori, iar eșantionul de oameni testați trebuie ales cu mare atenție.

Dar am constatat cu stupoare că Gabriela Firea a mințit spunând că ”eșantionarea celor testați a fost făcută de specialiștii de la Institutul Național de Sănătate Publică” (sursa: videoul publicat de pagina de FB a Gabrielei Firea, secunda 12).

Ce spune șeful specialiștilor de la Institutul Național de Sănătate Publică: ”Nu există niciun eșantion calculat de INSP pentru Primăria Capitalei. Nu știu ce spune doamna primar Firea.” (Dr. Adriana Pistol, declarație pentru Europa Liberă).

M-aș fi bucurat ca Primăria București sau orice altă primărie din țară să deruleze campanii de testare. Dar acestea trebuie făcute cum trebuie, căci altfel se risipesc bani, timp, resurse umane și materiale prețioase și se profită cinic de speranțele oamenilor.

Cele de mai sus sunt fapte obiective și ele există și vor exista indiferente la simpatiile sau antipatiile noastre.

În rest, fiecare gândește și judecă cum poate, unii închid ochii și gura, iar alții nu” noteaza Vlad Mixich pe Facebook.

După ce a fost demontată susținerea ei că eșantionarea ar fi fost făcută de INSP, Gabriela Firea a revenit asupra declarațiilor spunând că ”se găsesc voci, ca mai întotdeauna care să ducă în derizoriu acest demers” doar pentru că e inițiat de PMB. – sursa: Romania.europalibera.org, FB: Vlad Mixich

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.