Acasă Politic Întrevedere Bogdan Aurescu – Therese Hydén

Întrevedere Bogdan Aurescu – Therese Hydén

DISTRIBUIȚI

154877 – 03062020 –    Ministrul  Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, 3 iunie 2020, o întrevedere cu ambasadorul Regatului Suediei, Therese Hydén, inclusiv în contextul sărbătoririi, la 6 iunie, a Zilei Naționale a Suediei.

Ministrul Bogdan Aurescu și ambasadorul Suediei au exprimat dorința de aprofundare a cooperării dintre România și Suedia și de impulsionare a dialogului politico-diplomatic și sectorial, pornind de la nivelul foarte bun al relațiilor bilaterale și interesele comune în plan european și regional, inclusiv în Vecinătatea Estică.

În contextul efectelor pandemiei de COVID-19 asupra economiei, un subiect important de pe agenda discuțiilor a fost cel privind recentele propuneri ale Comisiei Europene privind Planul european pentru relansare economică și revizuirea Cadrului Financiar Multianual 2021-2027.

Șeful diplomației române a subliniat nevoia de solidaritate la nivelul Uniunii Europene, care trebuie să se concretizeze în agrearea unor soluții menite să acomodeze nevoile specifice ale fiecărui stat membru, care a fost afectat în mod specific, precum și asigurarea unui nivel ridicat de convergență economică și socială la nivel UE, având în vedere și consecințele crizei recente. În acest context, Bogdan Aurescu a subliniat importanța Politicii de coeziune și a Politicii Agricole Comune. De asemenea, a menționat necesitatea unui efort consolidat, la nivel UE, pentru sprijinirea sistemelor naționale de sănătate, plecând de la lecțiile învățate în urma pandemiei, astfel încât acestea să fie mai eficiente în gestionarea unor posibile crize similare viitoare.

Cei doi oficiali au convenit, de asemenea, întărirea cooperării bilaterale în contextul preluării, de către Suedia, a Președinției Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), în anul 2021, evocând rolul important al organizației internaționale în prevenirea și soluționarea conflictelor, inclusiv a celor prelungite, cum este dosarul transnistrean, gestionarea crizelor și reconstrucția post-conflict.

În acest context, a fost subliniat și interesul pentru aprofundarea cooperării cu privire la Parteneriatul Estic și Vecinătatea Estică, având în vedere expertiza României în această regiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.