Acasă Uncategorized ”Laserul de la Măgurele”/Tensiuni tot mai mari

”Laserul de la Măgurele”/Tensiuni tot mai mari

DISTRIBUIȚI

              155312 – 25062020 –  Situația din Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară ”Horia Hulubei” devine din ce în ce mai tensionată. E vorba în primul rând de situația creată cu ”Laserul de la Măgurele” care nu a mai intrat în consorțiul european ELI-ERIC – fapt considerat de mulți cercetători români un fel de vot de blam dat din partea comunității științifice europene. Acest eșec presupune ca România nu va mai beneficia de fondurile date de Uniunea Europeană și va trebui să plătească costurile de operare, mentenanță și upgrade ale ELI-NP (laserul si sursa de radiație gamma) de una singură.

În acest moment, scrie Contributors.ro, deși laserul este funcțional, în sensul că poate produce fascicul, acesta nu a fost canalizat către o cameră de reacție, astfel că, în momentul de față, el nu are nici o utilitate semnificativă din punct de vedere științific. E ca și cum ar exista un motor de automobil de lux perfect funcțional, lipsit însă de restul componentelor  – așa descriu cercetătorii situația. De aceea, la ELI-NP nu s-a făcut până acum nici un experiment.

În al doilea rand, a apărut un conflict între o parte a cercetătorilor din Institut si conducerea acestuia. Practic, Consiliul de Administrație al Institutului dorește dizolvarea Consiliului Științific actual. Consiliul de Administrație este numit în principal de Guvern – 5 din cei 7 membri – în timp ce Consiliul Științific este ales în totalitate de cercetători. Conducerea Institutului consideră că ar fi  mai democratic ca alegerea Consiliului Științific să se facă nu numai de către cercetătorii științifici, ci de intreg personalul Institutului cu studii superioare, adică economiști, personal administrativ etc. În același timp, o hotărâre de guvern din 2016 nu i-ar mai da voie actualului director să își prelungească mandatul, așa că cercetătorii cer numirea altui director, interimar.

            Memoriu – Scrisoare deschisă

Noi, angajați ai Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH), luând în considerare situația actuală din institutul nostru, solicităm următoarele:

Anularea hotărârii adoptate de Consiliul de Administrație al IFIN-HH în data de 15 aprilie 2020 ”de anulare a Regulamentului de Organizare si Funcționare a Consiliului Științific cu consecința anulării alegerilor desfășurate în baza acestuia”, deoarece Consiliul de Administrație (CA) nu are nici o atribuție în ce privește validarea/invalidarea alegerilor pentru Consiliul Științific, iar orice hotărâre adoptată de CA nu poate avea efect retroactiv. Consiliul Științific (CS) a fost ales și constituit legal deoarece procesul electoral a avut la baza un regulament aprobat în prealabil de CS și CA iar alegerile s-au desfășurat și finalizat la 1 aprilie 2020 conform acelui regulament. Atașăm în susținere Adresa cu nr. MEC 9098/11.05.2020 înaintată de membri ai Consiliului Științific d-nei Ministru al Educației și Cercetării și nesoluționată până în prezent, răspunsul MEC cu nr. 9098/02.06.2020 fiind atașat.

Respectarea prevederilor HG 576/2016 art. 11 alin. 7 în ceea ce privește numirea directorului general al IFIN-HH, după cum urmează: “Art. 11 alin. (7) În situaţia îndeplinirii de către directorul general în exerciţiu a obligaţiilor asumate prin contractul de management, la expirarea termenului prevăzut, părţile pot conveni prelungirea contractului, o singură dată, pe o perioadă de maximum 4 ani, dar nu mai mult de data îndeplinirii condiţiilor de pensionare.” Deoarece actualul director general, Acad. N.V. Zamfir, aflat la al 5-lea mandat, a depășit cu trei ani limita de vârstă din articolul mai sus menționat, solicităm numirea imediată a unui director general interimar și organizarea în scurt timp unui concurs pentru ocuparea funcției de director general în condițiile legislației în vigoare. Atașăm în susținere textul integral al HG 576/2016.

Cei 95 de semnatari sunt:

Dr. Nicolae Mărginean

Dr. Dan Mihai Filipescu

Dr. Ștefana Călinescu

Dr. Andreea Oprea

Dr. Marian Boromiza

Dr. Cristina Niță

Dr. Nicoleta Florea

Dr. Ruxandra Borcea

Andrei Turturică

Dr. Constantin Mihai

Cristian Costache

Irina Dinescu

Dr. Iulia Maria Harca

Dr. Radu Emanuel Mihai

Sorin Ujeniuc

Alina Ionescu

Dr. Raluca Mărginean

Andreea Șerban

Dr. Christophe Sotty

Cristina Clisu

Dr. Mihai Stănoiu

Larisa Ganea

Doina Stanciu

Dr. Andrei Apostol

Dr. Florin Rotaru

Dr. Sorin Pascu

Dr. Ioana Gheorghe

Dr. Dorina Aranghel

Dr. Marilena Avrigeanu

Dr. Vlad Avrigeanu

Dr. Adriana Răduță

Dr. Livius Trache

Gabriel Dumitru

Dr. Cristian Mănăilescu

Dr. Dana Dumitriu

Horia Corcalciuc

Lucian Stan

Dr. Alexandru Negreț

Dr. Alexandru Bălăceanu

Dr. Denis-Iulian Stanca

Dr. Alexandru Gherghel-Lascu

Dr. Lucian Stroe

Dr. Amilcar Ionescu

Dr. Cristina Petrone

Dr. Adina Olăcel

Liviu Stoica

Dr. Rareș Suvăilă

Dr. Andreea Radu

Prof. dr. Mihai Petrovici

Dr. Cristian Andrei

Dr. Alexandru Bercuci

Dr. Laura Rădulescu

Dr. Oana Andrei

Dr. Vasile Cătănescu

Dr. Elena Neacșu

Valerica Aprodu

Constanța Dincă

Prof. dr. Alexandrina Petrovici

Amelia Lindner

Sorin Adrian Mare

Dr. Ion Bogdan Lungu

Dr. Mihai Constantin

Dr. Mihaela Ene

Dr. Constantin Daniel Negut

Radu Andrei

Dr. Dana Niculae

Dr. Radu Leonte

Livia Chilug

Dr. Cătălin Borcea

Dr. Tiberiu Sava

Dr. Andreea Dima

Dr. Gabriela Sava

Dr. Călin Alexa

Dan Ciubotaru

Dr. Alexandra Tudorache

Dr. Valentina Tudorache

Dr. Adam Jinaru

Dr. Dragoș-Victor Anghel

Dr. Dorel Pietreanu

Dr. Eugen Vasile Matei

Dr. Michele Renda

Paul Constantin Albu

Dana Avramescu

Dr. Virgil V. Băran

Dr. Ana Blebea-Apostu

Dr. Irina Antonela Cioară

Dr. Ana Elena Dumitriu

Dr. Andrei Herghelegiu

Dr. Lica Razvan

Dr. Sorin Martoiu

Dr. Julien Maurer

Dr. Alexandra Saftoiu

Anisoara Scarlat

Dr. Sabin Stoica

Dr.Grigore Țărnă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.