Acasă Politic PSD susţine o ”stare de alertă intermediară” de cel mult 15 zile

PSD susţine o ”stare de alertă intermediară” de cel mult 15 zile

DISTRIBUIȚI
foto: b1,ro

155050 – 14062020 – Este posibilă instituirea stării de urgenţă la nivel local, iar acest lucru trebuie să fie primordial

PSD susţine o ”stare de alertă intermediară” de cel mult 15 zile, care să conţină strict măsurile pentru protejarea sănătăţii populaţiei și cu următoarele condiții: deschiderea spitalelor pentru pacienţii cronici, deschiderea bisericilor, oprirea achiziţiilor publice fără licitaţie, deschiderea restaurantelor din hoteluri pentru familiile cu copii, a anunţat duminică purtătorul de cuvânt al partidului, Lucian Romaşcanu. ”Noi am decis în primă instanţă, iar decizia finală va fi luată mâine în cadrul Comitetului Executiv al PSD, să susţinem o stare intermediară, pe o perioadă strict limitată în timp, care să asigure tranziţia la normalitate şi care să conţină strict măsurile pentru protejarea sănătăţii populaţiei şi nimic mai mult. În acelaşi timp, este necesar ca autorităţile să poată dispune punctual, aşa cum prevede şi legea, de măsuri de siguranţă acolo unde este necesar. Este posibilă instituirea stării de urgenţă la nivel local, iar acest lucru trebuie să fie primordial, având în vedere că nu sunt distribuite la nivel egal, pe tot teritoriul României, îmbolnăvirile şi decesele”, a afirmat Lucian Romaşcanu.

Reprezentantul PSD a precizat că social-democraţii vor introduce obligatoriu în legea de aprobare a Hotărârii de Guvern de prelungire a stării de alertă prevederea că durata măsurilor tranzitorii va fi de maximum 15 zile.

Și cu această reglementare, PSD pune mai multe condiții pentru a vota starea de alertă: deschiderea spitalelor către pacienţii non-covid, realizarea achiziţiilor publice prin licitație, redeschiderea bisericilor şi deschiderea restaurantelor din unităţile de cazare.

”Astea vor fi măsurile pe care vom încerca să le introducem în lege şi fără acestea PSD nu va vota legea trimisă la Parlament”, a subliniat Romașcanu.

El a mai anunțat că PSD va depune luni în Parlament o lege pentru sprijinirea sectorului HoReCa, a anunțat Romașcanu. El a susținut că, dacă nu se deschid restaurantele și hotelurile la întreaga capacitate, 150.000 de persoane care lucrează în acest domeniu riscă să-şi piardă locurile de muncă.

Între măsurile propuse de PSD prin acest proiect sunt eșalonarea plății impozitului pe salarii pe 3 luni după încetarea stării de alertă, cu bonificație pentru plata la termen; scutirea de TVA pentru cazare, masă și transport în scop turistic, până la finalul anului 2020; tichete de vacanță de 1.450 lei pentru angajații de la stat, dar și din mediul privat.

În plus, PSD va depune o moțiune simplă împotriva ministrului Sănătății, Nelu Tătaru.

După cum se știe, premierul Ludovic Orban a anunţat, sâmbătă, că va cere prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, declarându-se încrezător că va exista în Parlament o majoritate care să înţeleagă ”că nu pot pune în pericol viaţa şi sănătatea românilor numai ca să să obţină câştiguri ieftine, de natură politico-electorală”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.