Acasă Social Aparare Reuniunea ministerială NATO

Reuniunea ministerială NATO

DISTRIBUIȚI

 155126 – 18062020 – În prima zi a Reuniunii ministeriale NATO, miniștrii aliați ai apărării au evaluat stadiul implementării posturii NATO de descurajare și apărare, cu accent pe implicațiile generate de dezvoltarea de către Rusia a sistemelor de rachete duale și nucleare, pentru securitatea europeană și euroatlantică. În acest sens, a fost agreat un pachet coerent de măsuri politice și militare de adaptare și a fost reafirmat angajamentul de substanță al NATO pentru controlul armamentelor, dezarmare și neproliferare.

Descurajarea nucleară şi răspunsul Alianţei la evoluţiile mediului de securitate au fost abordate şi în reuniunea Grupului de Planificare Nucleară (NPG).

În cadrul Consiliului Nord-Atlantic, în intervenția sa, ministrul Apărării Naționale, Nicolae-Ionel Ciucă a pledat pentru necesitatea implementării eficiente a măsurilor dezvoltate sub umbrela prezenței înaintate adaptate (tFP) în regiunea Mării Negre și a reiterat apelul către aliați pentru sporirea contribuțiilor la proiectele dezvoltate în această regiune de importanță strategică pentru NATO, în spiritul solidarității aliate. Totodată, și-a exprimat sprijinul pentru aprofundarea procesului de adaptare a posturii Alianţei în relaţie cu provocările de securitate actuale și viitoare, precum şi pentru adoptarea Conceptului final de descurajare și apărare a spațiului euro-atlantic (DDA), ca pas important în eforturile de asigurare a unei apărări coerente a întregului teritoriu aliat.

Referitor la operațiile și misiunile aliate, dezbaterile aliaților au vizat evaluarea Misiunii NATO Resolute Support (RSM) din Afganistan prin prisma ajustărilor în derulare ale acesteia și a negocierilor din regiune. De asemenea, a fost prezentată o evaluare a situației de securitate din Irak, fiind analizate premisele procesului de planificare pentru stabilirea viitorului rol al Alianței în Irak. În context, România și-a exprimat sprijinul pentru continuarea efortul aliat și menținerea angajamentelor într-un mod flexibil, în concordanță cu dinamica cerințelor operaționale specifice și cu evoluțiile concrete din teren.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.