Acasă Externe Agenda Europeana Reuniunile Consiliului Afaceri Externe (CAE) şi ale Comitetului Director al Agenţiei Europene...

Reuniunile Consiliului Afaceri Externe (CAE) şi ale Comitetului Director al Agenţiei Europene de Apărare (CD EDA) în formatul miniștrilor Apărării în sistem de videoconferinţă

DISTRIBUIȚI

 155088– 17062020 – Secretarul de Stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale Simona Cojocaru a participat marți, 16 iunie, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) în format al miniștrilor apărării din statele membre ale UE, desfășurată în format videoconferință.

Activitatea a debutat cu discuții ale miniștrilor Apărării privind consolidarea angajamentelor UE în misiunile și operațiile derulate sub egida Politicii de Securitate şi Apărare Comună (PSAC), precum  și în contextul pandemiei COVID – 19. A fost dezbătută și problematica finanțării acțiunilor operaționale ale Uniunii Europene prin instrumentul Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF).

A doua temă majoră a fost dedicată inițiativelor din domeniul apărării, fiind abordate aspectele ce vizează funcționalitatea acestora. Coerența între Cooperarea structurată permanentă (PESCO), Fondul European de Apărare (EDF) și Procesul de revizuire anuală coordonată a apărării (CARD) a constituit un punct central al dezbaterilor.

În ultima parte a reuniunii, discuțiile s-au concentrat pe problematica resurselor financiare alocate Fondului European de Apărare și Mobilităţii Militare, din perspectiva viitorului Cadru Financiar Multianual 2021 – 2027.

Secretarul de Stat Simona Cojocaru a salutat extinderea discuțiilor dincolo de implicațiile pandemiei COVID-19 și a pledat pentru o concentrare a eforturilor pe furnizarea de orientări ulterioare cu privire la creșterea rezilienței UE, precum și a consolidării rolului de actor global. De asemenea, a evidențiat importanţa inițiativelor UE din domeniul apărării pentru consolidarea acțiunii globale a Uniunii, coerența acestora fiind extrem de relevantă în ceea ce privește relația cu NATO. Totodată, oficialul român a subliniat necesitatea asigurării unei finanțări adecvate, prin intermediul viitorului Cadru Financiar Multianual, în special în ceea ce privește la Fondul European de Apărare și Mobilitate Militară.

De asemenea, în marja CAE a avut loc videoconferința Comitetului Director al Agenției Europene de Apărare (CD EDA), pe parcursul căreia au fost discutate obiectivele și prioritățile Agenției în următorii ani, având în vedere lecțiile învățate în urma pandemiei COVID-19. În acest context, au fost expuse rezultatele procesului de reflecție pentru stabilirea pe termen lung a obiectivelor și priorităților Agenției (EDA Long Term Review) privind transpunerea nivelului de ambiţie al Uniunii Europene în elemente concrete pe palierul dezvoltării de capabilităţi pentru apărare.

România a încurajat implementarea proiectelor privind dezvoltarea de capabilități și a inițiativelor UE din domeniul apărării, inclusiv sub egida PESCO, în vederea asigurării unui răspuns mai eficient al Uniunii Europene la crizele viitoare anunță MApN.

 

Strategia farmaceutică: Comisia Europeană lansează o consultare publică deschisă

Comisia Europeană lansează o consultare publică online privind strategia farmaceutică pentru Europa. În contextul pandemiei de COVID-19, strategia, care va informa, de asemenea, și recent propusul program UE pentru sănătate (EU4Health) și se va alinia la programul Orizont Europaentru cercetare și inovare, va urmări să asigure aprovizionarea Europei cu medicamente sigure și la prețuri accesibile pentru a răspunde nevoilor pacienților și pentru a ajuta industria farmaceutică europeană să își păstreze poziția de inovator și lider mondial.

Consultarea va dura trei luni și constă în întrebări care se vor concentra pe teme-cheie: autonomia strategică și fabricarea de medicamente, accesul la medicamente la prețuri accesibile, inovarea și durabilitatea mediului și provocările în materie de sănătate.

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Strategia farmaceutică pentru Europa reprezintă o piatră de temelie a politicii noastre în domeniul sănătății pentru următorii cinci ani, iar aceasta este șansa tuturor părților interesate de a ne ajuta să o definim. Invit asociațiile de pacienți, industria, autoritățile publice, mediul academic și publicul larg să contribuie. Prin strategia de față, pe care o voi prezenta până la sfârșitul anului, vom răspunde la provocările create de pandemia de COVID-19 și la toate aspectele structurale privind accesul, accesibilitatea și autonomia strategică a Uniunii noastre în domeniul medicamentelor. Trebuie să ne asigurăm că toți pacienții au acces la servicii optime de îngrijire și medicamente la un preț rezonabil. Împreună vom putea schimba ceva”.

Strategia vizează crearea unui sistem capabil să facă față provocărilor viitoare, care valorifică beneficiile digitalizării și promovează inovarea, în special în domeniile în care nevoile nu sunt satisfăcute, cum ar fi substanțele antimicrobiene, medicamentele pentru copii și medicamentele pentru bolile rare. Aceasta intenționează, de asemenea, să reducă dependența UE de importurile din țări terțe. O parte din substanțele farmaceutice active necesare pentru fabricarea unor medicamente generice (inclusiv antibiotice „vechi”, medicamente oncologice și medicamentele cele mai de bază, cum ar fi paracetamolul) provin din China și India.

De asemenea, strategia va reduce impactul medicamentelor asupra mediului și va combate rezistența la antimicrobiene.

În cele din urmă, actuala criză COVID-19 a arătat că UE trebuie să se asigure că medicamentele, inclusiv vaccinurile, pot fi disponibile în orice situație.

În paralel cu consultarea, Comisia va organiza, de asemenea, discuții tehnice bilaterale cu părțile interesate în următoarele săptămâni și luni.

Următoarele etape

Strategia, care este în conformitate cu Strategia industrială pentru Europa, precum și cu prioritățile definite în Pactul verde european, în Planul de combatere a cancerului și în Strategia digitală, va aborda provocări de lungă durată, dintre care unele au fost exacerbate de criza COVID-19.

Scopul consultării de astăzi este de a permite publicului, experților și părților interesate să contribuie și să își exprime opinia cu privire la modalitățile optime de abordare a aspectelor legate de farmaceutică în UE. Rezultatele consultării publice vor contribui la pregătirea, în toamnă, a strategiei farmaceutice, care se preconizează că va fi adoptată până la sfârșitul anului.

Consultarea se va desfășura timp de 13 săptămâni, până 15 septembrie 2020, iar întrebările pot fi consultate pe site-ul EUSurvey.

În plus față de consultarea publică, Comisia a lansat la 2 iunie și o consultare privind foaia de parcurs pentru strategie, care va dura până la 7 iulie 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.