Acasă Social Situația urșilor ar putea fi dezbătută în Parlamentul European

Situația urșilor ar putea fi dezbătută în Parlamentul European

Guvernul român, acuzat că tratează superficial și în acest an siguranța vieții umane

DISTRIBUIȚI

  154885 – 04062020 –  Din partea guvernului român nu există nici o intenție pentru rezolvarea problemelor cauzate de urși, de aceea în cursul lunii noiembrie a anului trecut  Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, Péter Ferenc președintele Consiliului Județean Mureș, Tamás Sándor președintele Consiliului Județean Covasna, respectiv Gabor Alexandru-Adrian, vicepreședintele Consiliului Județean Brașov au înaintat o petiție Parlamentului European în legătură cu creșterea numerică a exemplarelor din specia urs., se arată într-un comunicat de presă.

Vincze Loránt, parlamentar european, a susținut inițiativa, aprobată de Comisia pentru petiții de la Bruxelles. În urma întrevederii președinților consiliilor județene din regiunea Centru s-au alăturat petiției și reprezentanții județelor Alba și Sibiu. Petiția online poate fi semnată de orice doritor și prin intermediul acesteia e solicită intervenția instituțiilor de la Bruxelles pentru a îndemna guvernul român în luarea măsurilor menite a soluționa problemele cauzate de urși..

Petiția a fost înregistrată cu numărul 1188/ 2019 și face referire la gestionarea ursului brun în România, susținându-se că guvernul român nu protejează destul siguranța și proprietatea cetățenilor care trăiesc în habitatele respective.

”Ne dorim ca instituțiile de la Bruxelles să ceară socoteală ministerului Mediului din România. Legea vânătorii a fost modificată degeaba, prevederile favorabile situației noastre nu au fost puse în aplicare deoarece Hotărârea de Guvern 57/2007 care reglementează punerea în aplicare a Directivei Habitate nu a fost modificată. Punerea în aplicare a Directivei Habitate reprezintă un nivel de legislație mai ridicat decât legea națională a vânătorii acesta este motivul pentru care facem apel la colaborarea instituțiilor de la Bruxelles”, a afirmat Borboly Csaba.

Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș a evidențiat că este nevoie de găsirea unei soluții cât mai urgent. ”Mare parte a vieții mele am petrecut-o în  natură. Îmi sunt binecunoscute pădurile și munții din zona Mureș, iar pe baza acestei experiențe pot să afirm faptul că nu ne-am confruntat cu o asemenea situație până acum când numărul de carnivore mari este atât de mare la noi în regiune. Faptul că urșii intră frecvent în teritoriile locuite de oameni, respectiv înmulțirea numărului atacurilor acestora pun în pericol viața oamenilor. Aceasta este o problemă foarte gravă la care ar fi trebuit ca guvernul să ia măsuri cu mult timp în urmă. Dat fiind faptul că în urma numeroaselor întrevederi nu s-au luat măsuri, împreună cu colegii mei am hotărât să încercăm să atragem atenția asupra acestei probleme și la nivel european”, a afirmat Péter Ferenc.

În continuare se va solicita un punct de vedere din partea Comisiei Europene, mai apoi în momentul în care se va reveni la programul normal al ședințelor, Comisia pentru Petiții, cel mai probabil în toamnă, va putea introduce petiția  pe ordinea de zi a ședințelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.