Acasă Externe Agenda Europeana Ajutor umanitar: 64 milioane de euro pentru persoanele cele mai vulnerabile din...

Ajutor umanitar: 64 milioane de euro pentru persoanele cele mai vulnerabile din sudul Africii

DISTRIBUIȚI

155690 – 21072020 – Comisia Europeană pune la dispoziție un ajutor umanitar în valoare de 64,7 milioane de euro pentru țările din regiunea Africii de Sud pentru a ajuta persoanele care au nevoie de asistență să facă față pandemiei de COVID-19, condițiilor meteorologice extreme, cum ar fi seceta persistentă din regiune, precum și altor crize euro.

Janez Lenarčič, comisarul pentru gestionarea crizelor: ”UE contribuie la furnizarea de asistență vitală pentru gospodăriile sărace care au suferit pierderi de culturi și de animale din cauza secetei. Pachetul de măsuri de ajutor va consolida, de asemenea, pregătirea și răspunsul țărilor din regiune pentru a face față pandemiei de COVID-19. În paralel, UE ajută comunitățile să se pregătească mai bine pentru a combate riscurile naturale și a reduce impactul acestora”.

Finanțarea din cadrul acestui pachet de ajutoare va fi destinată proiectelor umanitare din Angola (3 milioane de euro), Botswana (1,95 milioane de euro), Comore (500 000 de euro), Eswatini (2,4 milioane de euro), Lesotho (4,8 milioane de euro), Madagascar (7,3 milioane de euro), Malawi (7,1 milioane de euro), Mauritius (250 000 milioane de euro), Mozambic (14,6 milioane de euro), Namibia (2 milioane de euro), Zambia (5 milioane de euro) și Zimbabwe (14,2 milioane de euro). Alte 1,6 milioane de euro sunt alocate acțiunilor regionale de pregătire pentru dezastre.

Finanțarea va viza acordarea de asistență alimentară gospodăriilor vulnerabile și ajutorarea fermierilor din zonele afectate pentru ca aceștia să își redobândească mijloacele de subzistență, măsurile de prevenire a COVID-19 și de pregătire în acest sens, măsuri menite să sprijine sistemele locale de sănătate și să faciliteze accesul la asistență medicală, echipamente de protecție, salubrizare și igienă și proiectele de pregătire pentru dezastre care acoperă și noile nevoi generate de pandemia de COVID-19. Printre acestea se numără consolidarea sistemelor de alertă timpurie și planuri de evacuare a comunităților expuse riscurilor de dezastre naturale pentru ca acestea să dispună de stocuri de urgență de echipamente individuale de protecție. De asemenea, banii vor merge pentru sprijinirea educației copiilor și oferirea de cursuri de formare personalului didactic.

Având în vedere deteriorarea gravă a situației în materie de securitate în Cabo Delgado din nordul Mozambicului, suma de 5 milioane de euro va fi destinată sprijinirii persoanelor vulnerabile din zonă.

Ajutorul umanitar anunțat astăzi se adaugă celor peste 67 de milioane de euro alocate regiunii în 2019, ca urmare a impactului celor două cicloane, al secetei și al crizei economice și umanitare din Zimbabwe.

Regiunea Africii de Sud nu a avut decât un singur sezon ploios normal în ultimii cinci ani. În majoritatea zonelor, ultimul trimestru al anului 2019 a fost una dintre cele mai secetoase zece perioade din 1981 încoace, ceea ce a cauzat pierderi considerabile de animale și pagube ale recoltelor. În multe locuri, sezonul de vegetație actual este extraordinar de cald și de uscat, în timp ce în alte părți ale regiunii, precipitațiile neregulate riscă să pericliteze recoltele în 2020. În unele țări, această povară se adaugă unor dificultăți economice covârșitoare deja existente.

Este probabil ca pandemia de COVID-19 să exacerbeze nevoile umanitare care sunt deja semnificative în regiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.