Acasă Cultura/Media Zilele Filmului Românesc la TIFF

Zilele Filmului Românesc la TIFF

DISTRIBUIȚI

 155497 – 07072020 –    Șapte filme vor avea premiera mondială în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca. Proiecțiile au loc în cadrul Zilelor Filmului Românesc.

Organizatorii TIFF anunță că selecția de filme românești de la cea de-a 19-a ediție a festivalului cuprinde un număr record de 21 de lungmetraje și 16 scurtmetraje, care vor fi proiectate în prezența realizatorilor.

„15 dintre ele vor avea parte de prima întâlnire cu publicul din România, în secțiunea Zilele Filmului Românesc, iar șapte vor fi în premieră mondială”, au spus organizatorii.

Filmul „Malmkrog” al lui Cristi Puiu, care a câștigat Premiul de regie în secțiunea Encounters la Berlinale, se va vedea pentru prima dată în România la TIFF.

De asemenea, de la Berlin vine și „Tipografic Majuscul”, de Radu Jude, dar va fi proiectat și filmul lui Dan Chișu „5 minute”.

Alte filme românești care vor prezentate la TIFF sunt „Și poate mai trăiesc și azi”, al lui Tudor Cristian Jurgiu, iar în premieră absolută va rula și „Început” al lui Răzvan Săvescu.

Despre deportările din anii ‘50 în Câmpia Bărăganului vorbește noul film al lui Andrei Zincă, „Și atunci… ce e libertatea?”, iar povestea episcopului greco-catolic Iuliu Hossu a fost transpusă pe ecran de Nicolae Mărgineanu în „Cardinalul”.

În cadrul TIFF vor fi proiectate și documentare, printre care „Lemn”, realizat de Monica Lăzurean Gorgan, Michaela Kirst și Ebba Sinzinger, care demască acțiunile ilegale de defrișare ale marilor companii exploatatoare sau „Colectiv” (r. Alexandru Nanau), despre tragedia din Clubul Colectiv din București.

Selecția Zilelor Filmului Românesc e întregită de 16 scurtmetraje, cele mai multe dintre ele la prima întâlnire cu publicul.

TIFF va avea loc între 31 iulie și 9 august la Cluj-Napoca. Festivalul este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.