Acasă Economie Consultări între Ministerul Mediului și orașele sub procedură de infringement pentru depășirile...

Consultări între Ministerul Mediului și orașele sub procedură de infringement pentru depășirile la dioxidul de azot

DISTRIBUIȚI

 155623 – 16072020 – Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a convocat videoconferințe cu toate cele cinci orașe ale României aflate în prezent sub procedură de infringement pentru depășirile constante la NO2. Este vorba despre București, Timișoara, Cluj, Brașov și Iași. Primele întâlniri au avut loc cu primăriile municipiilor Timișoara și Cluj-Napoca. Discuțiile cu restul orașelor continuă în zilele următoare.

Aceste întâlniri au rolul de a formula răspunsul la scrisoarea de punere în întârziere transmisă României de către Comisia Europeană. Până la această oră, doar patru din cele cinci orașe au transmis deja Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor măsurile pe care le au în vedere pentru a se încadra în valorile admise ale NO2 și care vor face parte din răspunsul integrat al țării noastre. Este vorba despre municipiile: Brașov, Cluj, Timișoara și Iași.

”În perioada următoare vom acționa ca avocați ai acestor orașe în fața Comisiei Europene. Însă, apărarea României în această procedură se va face exclusiv pe baza soluțiilor fiecărui oraș în parte. Deși termenul limită pe care îl avem pentru răspunsul la scrisoarea de întârziere este 14 septembrie 2020, vreau ca până la jumătatea lunii august să fim gata cu întreaga comunicare. Așa cum le-am spus și astăzi reprezentanților celor două municipalități, măsurile pe care le vom prezenta Comisiei Europene trebuie să fie în primul rând credibile, iar credibilitatea vine din termene comprimate de implementare, dar și indicatori de cuantificare a eficienței fiecărei măsuri în parte”, a declarat ministrul Costel Alexe.

Costel Alexe a avut prima rundă de discuții cu reprezentanții orașului Timișoara. În cadrul videoconferinței, conducerile celor două instituții au stabilit ca, în perioada următoare, echipele tehnice ale ministerului și cele ale administrației locale să finalizeze răspunsul municipiului Timișoara, ținând cont de fiecare observație în parte a Comisiei Europene.

”În privința Municipiului Timișoara, vestea bună este ca anul 2020 întrerupe tendința de depășire la dioxidul de azot, înregistrată în ultimii trei ani. Scăderea concentrațiilor a fost posibilă ca urmare a finalizării, de către primărie, a unor lucrări de infrastructură, vitale pentru traficul timișorean. Aștept de la orașul Timișoara adoptarea cât mai urgentă a planului integrat de calitate a aerului dar și revenirea asupra unora dintre termenele de implementare a măsurile prinse în PICA”, a mai spus Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

A doua rundă de discuții a avut loc cu conducerea primăriei Cluj-Napoca. De asemenea, și în cazul acestei muncipalități a fost stabilită o întâlnire la nivel de experți care să analizeze măsurile orașului Cluj-Napoca în funcție de solicitările Comisiei.

”În ceea ce privește Clujul, vestea bună este că PICA e deja aprobat. Această administrație are o țintă extrem de ambițioasă: până în 2026 transportul în comun să fie 100% electric. De asemenea, planul municipalității este de a realiza coridoare verzi pietonale pe malurile Șomeșului, centura metropolitană, inclusiv restricția traficului în centrul orașului. După cele două întâlniri, am convingerea că măsurile pe care le au orașele din România sunt capabile să închidă procedura de infringement. Este important ca toate primăriile să înțeleagă rolul pe care îl au în lupta cu poluarea aerului din orașe și să nu ducă România în fața Curții Europene de Justiție”, a subliniat ministrul Costel Alexe, la încheierea celor două runde de discuții din 15 iulie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.