Acasă Politic De astăzi, piaţa gazelor naturale este liberalizată

De astăzi, piaţa gazelor naturale este liberalizată

Românii ar trebui să plătească facturi cu 10-15% mai mici

DISTRIBUIȚI

155409 – 01072020 –  Piața gazelor naturale este liberalizată începând de astăzi, 1 iulie, iar asta înseamnă că atât clienții casnici, cât și cei industriali vor avea acces la un gaz mai ieftin.

Pentru a se asigura că această trecere se va face fără niciun fel de excese din partea vreunui jucător de pe piața gazelor, ministrul Economiei Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, s-a întâlnit cu președintele ANRE, Dumitru Chiriță, vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy Bege, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, președintele ANPC Eduard Cozminschi, Directorul General ANPC, Paul Anghel, și secretarul de stat MEEMA, Niculae Havrileț.

            Ce trebuie să știe cetățenii:

  • Pot să solicite furnizorului condițiile de modificare a prețului înainte de a semna un contract, toți clienții finali de gaze naturale au dreptul să își schimbe furnizorul, cu respectarea condițiilor contractuale, în termen de 21 de zile de la data solicitării!
  • Procesul de schimbare a furnizorului de gaze naturale nu implică modificări de ordin tehnic!
  • Procesul de schimbare a furnizorului este simplu și gratuit, fiind INTERZISĂ perceperea oricăror taxe sau tarife legate de declanșarea sau parcurgerea acestuia!
  • Prețul gazelor naturale nu este reglementat de ANRE și poate fi negociat cu furnizorul, iar tarifele de transport și de distribuție ale gazelor naturale necesare pentru vehicularea gazelor naturale până la locul de consum al clientului rămân, în continuare, reglementate de ANRE și nu pot fi negociate.

Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a dat asigurări că liberalizarea va duce la scăderea prețurilor cu un procent între 10 și 15% – lucru care se va vedea în facturi, în perioada imediat următoare.

Guvernul vrea să aloce un miliard de euro pentru următorii 7 ani pentru înființarea rețelelor de distribuție a gazelor naturale în localitățile din țară – ceea ce va atrage investitori, respectiv va duce la dezvoltarea mai ales a regiunii Moldovei, anunță deputatul Mugur Cozmanciuc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.