Acasă Externe Agenda Europeana Din august, Comisia Europeană pune la dispoziția statelor Remdesivir (Veklury) pentru tratarea...

Din august, Comisia Europeană pune la dispoziția statelor Remdesivir (Veklury) pentru tratarea cazurilor de infecție cu COVID-19

DISTRIBUIȚI

155821 – 29072020 –  Comisia Europeană a semnat ieri (28 iulie 2020 – n.r.) un contract cu compania farmaceutică Gilead pentru doze de tratament sigure de Veklury, numele de marcă pentru Remdesivir. Veklury a fost primul medicament autorizat condiționat la nivelul UE pentru tratarea COVID-19. Pentru a răspunde urgențelor, începând cu luna august, sub coordonarea și sprijinul Comisiei, vor fi puse la dispoziția statelor membre și a Marii Britanii, loturi de Veklury.

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: ”În ultimele săptămâni, Comisia a lucrat neobosit cu Gilead pentru a ajunge la un acord pentru a se asigura că stocurile primelor tratamentele autorizate împotriva COVID-19 sunt furnizate în UE. Ieri a fost semnat un contract, la mai puțin de o lună după autorizarea Remdesivir, ceea ce va permite livrarea tratamentelor pentru mii de pacienți, chiar de la începutul lunii august. (…) Acordul de ieri este un alt pas important în lupta noastră pentru depășirea aceastei boli ”.

Comisia va finanța contractul, în valoare totală de 63 milioane de euro, prin Instrumentul de asistență de urgență. Acest lucru va asigura tratamentul a aproximativ 30.000 de pacienți care prezintă simptome severe la infecția cu COVID-19 și va acoperi nevoile curente în următoarele câteva luni, asigurând în același timp un proces echitabil de distribuție la nivelul UE, pe baza unei chei de alocare și ținând cont de sfaturile Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. De asemenea, Comisia pregătește o achiziție comună pentru livrări suplimentare de medicamente, care se preconizează că vor acoperi nevoile și aprovizionările suplimentare începând cu luna octombrie.

La 3 iulie, Remdesivir a devenit primul tratament autorizat condiționat pentru comercializare. Această autorizație facilitează accesul timpuriu la medicamente în situații de urgență de sănătate publică,  cum ar fi pandemia actuală. Remdesivir este un tratament împotriva COVID-19 pentru adulți și adolescenți de la vârsta de 12 ani, cu pneumonie și care necesită oxigen suplimentar. Cererea de autorizare de introducere pe piață a fost depusă la Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) la 8 iunie. Recomandarea EMA a fost aprobată de statele membre prin intermediul Comitetului permanent pentru medicamente de uz uman. Deși este autorizat în UE, medicamentul continuă să fie monitorizat pentru a asigura siguranța. Companiei farmaceutice Gilead i s-a solicitat să prezinte EMA, până în decembrie 2020, rapoartele finale ale studiilor asupra Remdesivir. O parte din aceste condițiile trebuie îndeplinite pentru a trece de la o autorizație de comercializare condiționată la o autorizare completă de introducere pe piață. Pentru a finaliza acest proces, se așteaptă date suplimentare despre eficacitatea și siguranța medicamentului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.