Acasă Politic Discuții la MAE despre combaterea amenințărilor cibernetice și hibride

Discuții la MAE despre combaterea amenințărilor cibernetice și hibride

DISTRIBUIȚI

155713 – 22072020 –  Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu l-a primit marți, 21 iulie 2020, pe șeful Comandamentului Aliat pentru Transformare (Allied Command Transformation – ACT), generalul André Lanata, aflat în vizită în România.

Cei doi înalţi oficiali au discutat despre evoluțiile de securitate la nivel regional şi global. Un punct important pe agendă a fost reprezentat de pandemia de Covid-19 și provocările specifice generate de aceasta. Șeful diplomației române a evidențiat importanța lecțiilor învățate care trebuie desprinse în urma acestei crize, accentuând asupra necesității consolidării rezilienței, asigurării mobilității pentru transportul de personal și echipamente, precum și cooperării internaționale. A menționat implicarea activă a României, precizând că țara noastră a fost primul aliat care a utilizat capabilitățile de transport strategic aerian la dispoziția NATO pentru transportul de echipamente și materiale medicale necesare și asistența oferită unor aliați și unor state partenere. În același timp, a subliniat că, dincolo de adaptarea la realitățile impuse de pandemie, această criză a evidențiat unitatea și solidaritatea aliată, precum și importanța prezervării valorilor democratice aliate și a multilateralismului.

De asemenea, cei doi oficiali au subliniat importanța acordată cooperării NATO-UE, apreciind că aceasta este cu atât mai utilă în vederea asigurării unui răspuns coordonat și eficient la provocările tradiţionale şi emergente, inclusiv în context COVID-19.

Cu prilejul discuțiilor, a fost subliniată necesitatea continuării procesului de adaptare a NATO, în conformitate cu deciziile adoptate la nivel aliat. Șeful diplomației române a accentuat că eforturile pe linia consolidării posturii NATO de descurajare și apărare trebuie să continue, în special în ceea ce privește Flancul Estic, în România și în regiunea Mării Negre, printr-o abordare coerentă și unitară, precum și printr-o prezență aliată consistentă și un program consolidat de exerciții. De asemenea, a subliniat că este necesară continuarea oferirii de asistență și sprijin partenerilor, inclusiv celor din vecinătatea estică a Alianței (Georgia, Ucraina, Republica Moldova), evocând importanța rolului ACT în acest sens. La rândul său, șeful Comandamentului Aliat pentru Transformare a subliniat importanța acordată regiunii Mării Negre, inclusiv din perspectiva dezvoltării planurilor și conceptelor aliate și a exprimat interes pentru continuarea dialogului cu partea română pe subiect.

În același timp, având în vedere caracterul divers al provocărilor din mediul de securitate, în cadrul schimbului de opinii a fost evidențiată și importanța continuării eforturilor pe linia combaterii amenințărilor cibernetice și hibride, fiind subliniată relevanța sporită pe care o au inovația și dezvoltarea de noi tehnologii, domenii în care ACT are un rol deosebit de important.

În cadrul discuțiilor, șeful Comandamentului Aliat pentru Transformare a apreciat contribuțiile României la misiunile și operațiile NATO, remarcând angajamentul constant, de substanță al țării noastre pentru securitatea euro-atlantică.

Situat la Norfolk/SUA, Comandamentul Aliat pentru Transformare (Allied Command Transformation – ACT) este unul dintre cele două comandamente strategice ale Alianței.

În timp ce Comandamentul Suprem al Forțelor Aliate din Europa (Supreme Headquarters Allied Powers Europe – SHAPE) are rol operațional, de conducere a operațiilor aliate, inclusiv a celor ce țin de apărarea colectivă, ACT și-a asumat rolul de coordonare a procesului de transformare a Alianței (gândire strategică, dezvoltarea de capabilități, instruirea și exercițiile), precum și a cooperării militare cu partenerii.

În subordonarea ACT intră centrele de excelență ale Alianței, axate pe diferite teme (https://www.nato.int/cps/en/natohq/topics_68372.htm).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.