Acasă Politic Fără vot electronic și fără vot prin corespondență la alegerile locale

Fără vot electronic și fără vot prin corespondență la alegerile locale

DISTRIBUIȚI
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

            155530 – 09072020 –  Senatorii au respins pe 8 iulie propunerea legislativă a PMP referitoare la unele măsuri privind buna organizare şi desfăşurare a alegerilor locale din anul 2020, care prevedea folosirea votului electronic şi prin corespondenţă.

Proiectul legislativ, care are ca obiect de reglementare adoptarea unor măsuri care vizează procedura de votare şi garanţiile electorale, are termen de adoptare tacită data de 9 iulie, motiv pentru care senatorii s-au reunit miercuri în plen.

Propunerea iniţiată de grupul parlamentar al PMP referitoare la unele măsuri privind buna organizare şi desfăşurare a alegerilor locale din anul 2020 a avut raport de respingere din partea Comisiei juridice a Senatului. Şi avizul Guvernului a fost unul negativ.

Proiectul prevede ca alegerile locale să se desfăşoare fie prin votarea prin corespondenţă, fie în mod electronic, conform opţiunii alegătorului, iniţiatorii invocând necesitatea prevenirii răspândirii noului coronavirus, situaţie în care “statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea sănătăţii publice a cetăţenilor”.

De asemenea, propunerea legislativă prevede că la alegerile locale din 2020 nu se aplică nici condiţia privind numărul de susţinători necesar pentru depunerea candidaturilor partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale şi organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, precum şi a candidaturilor independente. În schimb, iniţiativa introduce o altă condiţie: propunerile de candidaţi trebuie să fie însoţite de dovada virării garanţiilor electorale la Autoritatea Electorală Permanentă.

Senatul a fost prima Cameră sesizată, for decizional fiind Camera Deputaţilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.