Acasă Politic Hărţuirea morală și psihologică la locul de muncă, interzisă prin lege

Hărţuirea morală și psihologică la locul de muncă, interzisă prin lege

DISTRIBUIȚI

 155654 – 17072020 – În calitate de for decizional, Camera Deputaților a adoptat o propunere legislativă care reglementează  și pedepsește diferite forme de hărțuire la locul de muncă.

Este vorba, în primul rând, de hărţuirea morală, definită ca fiind „comportamentul exercitat cu privire la un angajat, de către un alt angajat care este superiorul său ierarhic, de către un subaltern şi/sau de către un angajat comparabil din punct de vedere ierarhic, în legătură cu raporturile de muncă, care să aibă drept scop sau efect o deteriorare a condiţiilor de muncă, prin lezarea drepturilor sau demnităţii angajatului, prin afectarea sănătăţii sale fizice sau mentale sau prin compromiterea viitorului profesional al acestuia”.

Un astfel de comportament manifestat la serviciu va fi penalizat în oricare dintre următoarele forme:

  1. a) conduită ostilă sau nedorită;
  2. b) comentarii verbale;
  3. c) acţiuni sau gesturi, iar faptele urmează a fi sancţionate disciplinar, contravenţional sau penal.

Hărţuirea morală la locul de muncă săvârşită de către un angajat, prin lezarea drepturilor sau demnităţii unui alt angajat, se pedepseşte cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 lei, mai prevede legea trimisă la promulgare.

„Consider că este o lege binevenită pentru angajații români, deoarece se știe că, îndeosebi femeile, pot fi foarte ușor victime ale hărțuirii psihologice și morale. Astfel de fapte, spre exemplu conduită ostilă, acţiuni, gesturi și comentarii verbale, pot afecta parcursul profesional al angajaților, precum și calitatea muncii prestate”, a declarat deputatul Cristina-Elena Dinu.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.