Acasă Politic Întoarcerea lui Dâncu

Întoarcerea lui Dâncu

DISTRIBUIȚI

 155829 – 30072020 – Sociologul clujean Vasile Dâncu ar urma să fie numit în fruntea Consiliului Național al PSD, în cadrul ședinței Comitetului executiv de joi au informat surse din cadrul partidului pentru G4Media. Ar exista în continuare voci care se opun numirii lui Dâncu, motiv pentru care decizia lui Marcel Ciolacu nu e definitivată în acest moment.

Conform informațiilor G4Media, Dâncu și-ar fi asumat o serie de măsuri pentru revigorarea unor organizații locale de partid, printre care și cea a PSD Cluj, în cazul în care va prelua conducera Consiliului Național.

Reamintim că informația privind readucerea lui Vasile Dâncu în structura de conducere a PSD este vehiculată încă din primăvara acestui an. De altfel, Dâncu a confirmat în mai multe rânduri că a fost invitat să revină în echipa de conducere a PSD, alături de Ciolacu, și că ar fi dispus să o facă, ”pentru că PSD are nevoie să fie reformat”.

Vasile Dâncu s-a reînscris în PSD în 2019, în cadrul organizației din județul Bistrița Năsăud, de unde a și plecat oficial propunerea pentru ca el să preia șefia Consiliului Național, având susținrea mai multor organizații din Ardeal.

La întâlnirea social-democraților de la Reghin, din luna mai, unde a participat și președintele interimar, Marcel Ciolacu, secretarul general interimar, Paul Stănescu, și președinții organizațiilor din Transilvania, s-a vehiculat ipoteza ca Sorin Grindeanu, Gabriela Firea și Vasile Dâncu să se regăsească în formula de conducere a PSD.

”Radu Moldovan (președintele PSD Bistrița Năsăud) a cerut explicit în timpul discuțiilor să fie lansată propunerea ca Vasile Dâncu să fie ales în Congresul extraordinar ca președinte al Consiliului Național”, a informat Europa Liberă , citând surse din PSD. ”Avem nevoie de el pentru a conduce un for important al partidului, nu o organizație județeană. El va trebui să se ocupe de strategie, de atragerea intelectualilor de stânga în partid, să deschidă partidul spre alte zone”, a declarat un lider de organizație participant la întâlnirea PSD.

Prezent la întâlnirea respectivă, Dâncu a propus ca la viitoarele alegeri, PSD să mizeze pe tineri, ca în perioada lui Adrian Năstase, când aceștia erau promovați pe poziții eligibile pentru diferite funcții.

Liderii de organizații prezenți la discuții au analizat și varianta încheierii unor alianțe la nivel național sau local.

”În Transilvania avem nevoie de încheierea unor alianțe, nu putem să mergem singuri. Se tot vorbește de ani de zile despre o strategie pentru Transilvania, dar nu s-au făcut prea multe în acest sens. Au existat voci care au cerut o alianță la nivel național alături de ProRomânia, ALDE și ecologiști. Dacă nu se poate realiza la nivel național, este absolut necesar să avem alianțe locale. În perioada următoare, trebuie să încheiem acorduri cu sindicatele, sunt un aliat foarte important de care avem nevoie”, a spus un președinte de organizație.

Potrivit actului statutar al partidului, Consiliul Național al PSD reprezintă ”o platformă de analiză, dezbatere și elaborare de programe și politici publice, precum și de oferire a soluțiilor alternative programelor de guvernare, platformă structurată pe departamente de lucru pe domenii de activitate”.

Cine nu-l vrea pe Dâncu

Mai mulți lideri PSD din regiunile de Sud și din Moldova, nu-l agreează pe Dâncu și în continuare se opun ca el să fie numit la șefia Consiliului Național. Primul care l-a criticat public pe Vasile Dâncu, pentru planul de reformă pe care l-a anunțat pentru PSD a fost europarlamentarul Mihai Tudose.

Tudose l-a ironizat pe Dâncu, numindu-l ”războinicul de lut cu papuci de pluș”.

”Deci… reforma propusă este de genul: nu reprezintă nimic cei care câștigă alegerile!!! Important este să fie el (Dâncu -n.red) în fruntea partidului și să ne explice cu doctrina și programele ideologice. Încerc să înțeleg personajul prin prisma faptului că el nu a câștigat niciodată alegerile pe acolo pe la el. Niciodată. Și prin urmare nu prea știe cum e. Dar emite axioma că cei care câștigă nu contează. Importanți sunt cei care sunt plini de avânt dar se împiedică-n papuci când pleacă la luptă (campanie)…. Și se mai și alintă că el nu prea vrea, dar este foarte rugat… Poate pe principiul că e bun la bătaie… că a mai luat!!!”, a scris Tudose pe pagina de Facebook.

Fostul premier l-a provocat pe Vasile Dîncu să candideze pentru primăria municipiului Cluj Napoca.

Olguța Vasilescu a aplaudat postarea lui Mihai Tudose la adresa lui Vasile Dîncu, pe care a distribuit-o cu mesajul: ”Foarte corect! Să câștige întâi alegerile și după aceea să dea lecții organizațiilor performante!”.

Președintele PSD Constanța, Felix Stroe, l-a atacat și el pe Vasile Dîncu, reproșându-i că nu câștigat vreodată alegerile pentru partid.

În replică, Dâncu a răspuns că atacul la adresa sa lansat de o parte dintre liderii PSD a fost unul ”comandat”.

”Acest atac la adresa mea a fost comandat și s-a reacționat după o transcriere oarecum imperfectă a unei emisiuni de televiziuni. Eu nu am spus niciodată că nu-i respect pe cei din sud care câștigă. Am spus-o chiar la întâlnirea de partid cu organizațiile din Transilvania de la Reghin, am spus cât de mult și de ce respect eu munca celor câștigă în acest moment alegerile pentru PSD în sudul țării. Ceea ce am spus a fost simplificat într-o transcriere care a fost pusă pe net a fost faptul că victoria unor organizații din sud nu poate să reprezinte întreaga cultură politică a stângii din România. Aceste victorii, din păcate, trebuie să le completăm cu cultura politică din alte județe și cu reprezentarea politică în conducerea politică a Moldovei sau a Transilvaniei. Eu am spus că asta nu epuizează întreaga cultură politică, nu am spus că nu respect munca acestor oameni”, a explicat Vasile Dâncu pentru Europa Liberă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.