Acasă Social Sanatate Nelu Tătaru: Nu avem pârghii să-i verificăm pe cei care ies la...

Nelu Tătaru: Nu avem pârghii să-i verificăm pe cei care ies la cerere din spital. Sperăm să avem noua lege în vigoare într-o săptămână

DISTRIBUIȚI

155483 – 07072020 –    Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat luni seara la Digi24 că de duminică până luni 550 de persoane infectate cu coronavirus au ieșit la cerere din spitale din toată țara și a subliniat că în acest moment autoritățile sunt lipsite de pârghii pentru a controla dacă acești bolnavi respectă autoizolarea la domiciliu.

Persoanele externate trebuie să țină legătura în permanență cu medicul de familie și cu DSP, dar n-au o obligație să stea acasă, iar autoritățile nu au pârghii pentru a-i verifica, a explicat Tătaru.

”Noi doar le-am putut recomanda o izolare voluntară”, a spus Nelu Tătaru. Ministrul speră să nu existe o creștere exponențială a cazurilor, avertizând că în lipsa pârghiilor, transmisia comunitară a virusului se va accentua. În prezent, a arătat ministrul, suntem cam la nivelul săptămânilor 2-3 din luna aprilie, într-o a doua cocoașă a primului val de infectări. ”Ne-am bucurat prea devreme”, crede ministrul, accentuând că ar putea fi amânate în continuare noi măsuri de relaxare.

”Recomand păstrarea izolării pentru cei pozitivi, chiar dacă nu mai este obligatoriu. Portul măştii în contactul cu familia acestei persoane, regulile de igienă, grija în spaţiile comune”, a spus Nelu Tătaru.

Între cele 550 de persoane care au cerut externarea se numără și pacienți asimptomatici, dar și simptomatici. După ce au solicitat externarea, începând de vineri, medicii le-au făcut o examinare completă, le-au explicat riscurile și tratamentul, măsurile de precauție, dar și faptul că ar putea intra sub incidența Codului penal dacă o eventuală anchetă epidemiologică va dovedi că s-au aflat la originea infectării altor persoane.

În acest context, ministrul speră că proiectul de lege elaborat pentru a pune în concordanță legislația cu deciziile CCR, care a fost transmis către Parlament, va fi analizat și votat în regim de urgență, astfel încât să intre în vigoare în maximum o săptămână.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.