Acasă Politic Organizarea alegerilor locale la 27 septembrie, risc major pentru populație

Organizarea alegerilor locale la 27 septembrie, risc major pentru populație

DISTRIBUIȚI

155807 – 28072020 – Alianța USR-PLUS consideră că în actualul context epidemiologic organizarea alegerilor locale în 27 septembrie prezintă un risc major pentru populație, membrii birourilor electorale, membrii partidelor și voluntarilor și, dacă nu se iau măsuri de protecție sanitară adecvate, trebuie amânate.

Fără noi măsuri ferme, cetățenii vor considera riscantă participarea la procesul electoral, iar rezultatele finale nu vor fi reprezentative, procesul democratic fiind alterat.

Din acest motiv, Alianța USR PLUS face un apel public pentru consultări cu președintele României, Klaus Iohannis, cu Guvernul României și cu partidele politice care participă la alegerile locale pentru a stabili de comun acord noi măsuri necesare pentru desfășurarea campaniei electorale, în condiții de protecție sanitară adecvată.

În ultimele zile, media infectărilor cu SARS-CoV-2 în România se ridică la peste 1.000 pe zi, motiv pentru care se impun de urgență discuții pentru a stabili noi reguli în care ar putea să se desfășoare evenimentele politice, strângerea de semnături pentru candidați și procesul electoral de la finalul lunii septembrie.

Alianța USR-PLUS consideră că există modalități prin care să fie redus riscul de infectare cu noul coronavirus în cadrul acțiunilor electorale dacă partidele politice vor ajunge la un acord pentru a respecta împreună un set de reguli pentru protejarea cetățenilor, a membrilor de partid și voluntarilor care trebuie să strângă semnături în stradă potrivit actualei legislații.

De asemenea, USR-PLUS insistă pentru desfășurarea efectivă a votului pe parcursul a două zile, pentru a reduce la minimum riscurile de contaminare pentru membrii birourilor electorale din secțiile de votare, precum și a cetățenilor care își vor exercita dreptul de vot.

Alianța USR PLUS crede că democrația nu poate fi suspendată pe termen nelimitat, dar fără consultări și un acord care are ca scop protejarea tuturor celor implicați în procesul electoral riscurile pentru sănătate nu vor putea fi controlate.

Pentru o competiție electorală corectă, grijă și responsabilitate față de cetățeni, membrii de partid, voluntari și candidați, cerem de urgență organizarea consultărilor de către președintele României, în virtutea rolului și atribuțiilor sale constituționale, se arată într-un comunicat de presă.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.