Acasă Externe Agenda Europeana Prioritățile Președinției germane, în Parlamentul European

Prioritățile Președinției germane, în Parlamentul European

DISTRIBUIȚI

 155527 – 09072020 –   Eurodeputații au discutat alături de cancelarul german și de președintele Comisiei Europene cu privire la strategia și obiectivele Președinției germane în următoarele șase luni.

Sub deviza „Împreună pentru redresarea Europei”, Președinția germană este hotărâtă să abordeze provocarea majoră pe care o reprezintă pandemia, a declarat Angela Merkel. Ea a subliniat cinci domenii prioritare pentru Europa, pentru a ieși din criză unificată și puternică: drepturile fundamentale, solidaritatea și coeziunea, schimbările climatice, digitalizarea și rolul Europei în lume. „Germania este pregătită să dea dovadă de solidaritate extraordinară”, a subliniat aceasta, pentru a construi o Europă verde, inovatoare, durabilă, mai digitală și mai competitivă. „Europa este capabilă să realizeze progrese semnificative dacă lucrăm împreună și acționăm în mod solidar”.

”Provocarea cu care ne confruntăm cu toții nu ar putea fi mai copleșitoare”, a afirmat președintele Comisiei, Ursula von der Leyen. ”Însă putem ieși mai puternici datorită inițiativei „Next Generation EU”. Germania a ales cuvântul: împreună. Acesta este motorul uniunii noastre”. Ea a subliniat că Europa are nevoie atât de un nou buget pe termen lung al UE (CFM), cât și de pachetul de redresare. „Comisia va face tot posibilul pentru a se ajunge la un acord”, a concluzionat aceasta.

Manfred Weber (PPE, Germania) a afirmat că UE se confruntă cu o criză după alta din cauza temerilor. „Temerile sunt inamicul solidarității, ale viitorului și ale libertății”. Există mari așteptări în ceea ce privește Președinția germană, a continuat acesta. „Europa are în prezent nevoie de curaj pentru a da dovadă de solidaritate: avem nevoie de o soluție în această lună pentru Fondul de redresare”, a insistat Weber. „Nicio comunitate nu poate supraviețui fără spirit de coeziune. Pentru noi, acesta este pur și simplu modul nostru de viață european.”

Iratxe García Perez (S&D, Spania) s-a oferit să colaboreze strâns cu Președinția germană pentru a depăși diferențele și diviziunile nord-sud și est-vest, în beneficiul cetățenilor. „Trebuie să demonstrăm că este posibilă crearea unei societăți mai echitabile și mai durabile, care este preocupată de mediu și de generațiile viitoare, care protejează lucrătorii, care prețuiește diversitatea și care gestionează fluxurile de migrație cu solidaritate”, a adăugat aceasta.

”Prioritatea trebuie să fie acum adoptarea planului de redresare și a noului cadru financiar multianual”, a declarat Dacian Cioloș (Renew Europe, România). „Nu construim însă Europa cu o abordare pur contabilă. O construim în jurul unui proiect, a unei viziuni și a unor valori puternice”, a adăugat acesta. „A venit vremea să condiționăm accesul la fondurile europene de respectul principiilor statului de drept. Oportunitatea politică este aici. Folosiți în acest scop acest pachet fără precedent”.

Jörg Meuthen (ID, Germania) a criticat atitudinea cancelarului german ca fiind ignorantă și ideologică. ”Trădați ideea europeană și puneți în pericol generațiile viitoare”, a declarat acesta, referindu-se la Pactul verde european și la Fondul de redresare. ”Înțelegerea dumneavoastră cu privire la solidaritate este absurdă”.

Ska Keller (Verzi/ALE, Germania) a afirmat că UE trebuie să demonstreze aceeași hotărâre ca împotriva COVID-19 și în cazul schimbărilor climatice. ”Trebuie să depășim criza de coronavirus și să evităm criza climatică”. Președinția germană poate aduce o contribuție importantă în acest sens, a declarat aceasta, de exemplu printr-o legislație ambițioasă privind clima, care să solicite o reducere cu 65% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030.

Rafaele Fitto (ECR, Italia) a afirmat că, până în prezent, reacția UE față de pandemie a fost „lentă, ineficientă și lipsită de o solidaritate reală”. Germania ar trebui să pună deoparte egoismul și să redobândească spiritul originar al UE, evitând greșelile trecutului. „Trebuie să revitalizăm economia, să punem în aplicare politici comerciale favorabile și să relansăm piața unică.”

Martin Schirdewan (GUE/NGL, Germania) a reamintit de politicile de austeritate dăunătoare puse în aplicare în timpul crizei financiare și a făcut apel la cancelarul Merkel să nu facă aceeași greșeala de două ori. Acesta a solicitat, de asemenea, Germaniei să facă publice procesele-verbale ale Consiliului și să nu mai blocheze propunerea privind impozitarea marilor corporații din domeniul digital.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.