Acasă Opinii/Analize Cristian Pîrvulescu vede o competiție politică dură în jurul Bucureștiului

Cristian Pîrvulescu vede o competiție politică dură în jurul Bucureștiului

DISTRIBUIȚI

155964 – 10082020 – Profesorul Cristian Pîrvulescu spune că nu mai este nicio îndoială că fostul președinte Traian Băsescu va candida la Primăria Capitalei, ceea ce va transforma competiția din București într-o luptă politică dură, ce va estompa bătălia din celelalte localități. Miza nu va mai fi, de fapt, una administrativă, ci alegerile parlamentare de la sfârșitul anului. Iar în această luptă politică din București scandalul conturilor blocate ale Primăriei va fi cu siguranță un subiect de dezbatere, este de părere politologul.

”Lupta pentru Capitală va fi una între două partide mari și partide mai mici, cum este și PMP. Avem doi candidați, Gabriela Firea și Nicușor Dan, care au două partide-pivot: o alianță care a reușit să se înfiripeze și care are majoritatea intențiilor de vot în acest moment, plus PSD. Celelalte partide vor încerca să smulgă câteva voturi de ici, de colo. Asta se va întâmpla și cu PMP. Nu este niciun fel de îndoială că PMP va candida singur, e foarte probabil că va candida peste tot singur, deși pe listele de alianțe de la Biroul Electoral Central veți găsi alianțe de tip PMP-PNL, dar se pare că ele nu vor funcționa nicăieri și asta pentru că ne apropiem de alegerile parlamentare și partidul fostului președinte vrea să obțină un scor cât mai bun, pentru a pregăti fie o negociere dură cu PNL, fie o candidatură separată și depășirea pragului de 5 la sută. Pentru că alegerile locale, dincolo de confruntarea legată de diferitele programe privind administrarea localităților, anticipează alegerile parlamentare, deci au o miză politică foarte importantă și asta se întâmplă mereu din 1992 încoace”, a explicat Cristian Pîrvulescu la Digi24.

Fostul președinte Traian Băsescu a fost foarte reactiv, a avut dosarul foarte bine pregătit, deci este evident că (scandalul Costanda și blocarea conturilor Capitalei) e un subiect important în campania electorală, iar Gabriela Firea îl folosește pentru a ataca, arată politologul.

”Nu sunt dintre cei care cred că o candidatură a lui Traian Băsescu ar defavoriza-o pe dna Firea – de altfel, Traian Băsescu a anunțat un sondaj care l-ar indica cu 16 la sută, ceea ce ar avantaja-o pe doamna Firea înaintea lui Nicușor Dan. Dar e prematur să vorbim despre asta, 27 septembrie este peste o lună și jumătate. Între timp, pe 18 august, candidații, partidele vor trebui să depună listele finale și vom vedea cu siguranță o candidatură Traian Băsescu la București. Nu se mai poate reveni, a spus-o și fostul președinte”, subliniază analistul politic. ”Asta va face să fie o competiție politică dură în jurul Bucureștiului, care va estompa în mare măsură bătălia în alte localități și va politiza și mai mult alegerile locale, care în alte țări se numesc alegeri administrative, adică ar trebuie să alegem programe de guvernare locală și nici pe departe partide politice”, adaugă Cristian Pîrvulescu.

Blocajul din Capitală poate fi rezolvat, dacă cei de la Consiliul Local ar vota decizia respectivă, dar acest blocaj trimite spre un mod de a face politică, arată politologul. ”Eu sunt unul dintre cei care cred că trebuie să înțelegem că există interes general și că interesul general este deasupra intereselor private. Aici avem o viziune cât se poate de clară, un conflict cât se poate de clar între cei care consideră că interesul privat este superior interesului public, interesului general și al celorlalți. Vorbim de un oraș poluat, de un oraș haotic, avem nevoie de investiții în tot felul de programe ecologice, iar politicile care au fost făcute de vechile administrații, în urmă cu 20-30 de ani, le plătim cu toții astăzi. Deci, subiectul va rămâne pe agendă cu siguranță, deși probabil se va rezolva, pentru că Primăria nu poate rămâne cu conturile blocate”, a conchis Cristian Pîrvulescu. – sursa: Digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.