Acasă Social Administratie În curând, CERT-RO va emite reglementări pentru implementarea Directivei NIS în România

În curând, CERT-RO va emite reglementări pentru implementarea Directivei NIS în România

DISTRIBUIȚI

 155911 – 05082020 – În perioada imediat următoare, CERT-RO va lansa o serie de acțiuni de reglementare, monitorizare, management al incidentelor cibernetice, etc. pentru asigurarea securității rețelelor și sistemelor informatice ale operatorilor de servicii esențiale din România.

Prin OUG nr. 119/2020 adoptată în 22 iulie 2020 se modifică și completează Legea nr. 362/2018 privind asigurarea unui nivel comun ridicat de securitate a rețelelor și sistemelor informatice, ceea ce înseamnă deblocarea procesului de implementare a prevederilor Directivei NIS în România, contribuind astfel la întărirea securității cibernetice atât la nivel național, cât și la nivelul celor șapte sectoare de activitate avute în vedere de actul normativ european: energie (electricitate, petrol, gaze naturale), transport (aerian, feroviar, pe apă, rutier), sectorul bancar, infrastructuri ale pieței financiare, sectorul sănătății, furnizarea și distribuirea de apă potabilă și infrastructură digitală.

Emiterea actului normativ s-a impus cu necesitate în urma constatării unor impedimente majore în aplicarea Legii nr. 362/2018, care întârziau implementarea în România a prevederilor Directivei Uniunii Europene nr. 1148/2016 privind măsuri pentru un nivel comun ridicat de securitate a rețelelor și a sistemelor informatice în Uniune (i.e. Directiva NIS) și declanșarea procedurii de infringement de către Comisia Europeană.

Principala modificare adusă Legii nr. 362/2018 prin OUG nr. 119/2020 se referă la flexibilizarea constituirii Grupului de lucru interinstituțional (i.e. GdLINIS) pentru determinarea valorilor de prag necesare pentru stabilirea efectului perturbator semnificativ al incidentelor la nivelul rețelelor și sistemelor informatice ale operatorilor de servicii esențiale astfel încât în cel mai scurt timp să poată fi declanșată procedura de identificare și înscriere de către CERT-RO în Registrul Operatorilor de Servicii Esențiale, a acestor operatori.

De asemenea, au mai fost introduse o serie de ajustări în privința unor denumiri, astfel încât Legea 362/2018 să fie armonizată cu modificările survenite prin intermediul Ordonanțelor de Urgență nr. 90/2019 și 4/2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.