Acasă Life Ochiul artificial care ”vede” ca un om ar putea transforma robotica

Ochiul artificial care ”vede” ca un om ar putea transforma robotica

DISTRIBUIȚI
sursa foto: The Independent

 155893 – 04082020 – Cercetătorii spun că un utilizator uman al ochiului bionic ar câștiga capacități de vedere nocturnă

Oamenii de știință au dezvoltat un ochi artificial care ar putea oferi viziunea roboților umanoizi sau chiar ar putea funcționa ca un ochi bionic pentru persoanele cu deficiențe de vedere în viitor, anunță The Independent.

Cercetătorii de la Universitatea de Știință și Tehnologie din Hong Kong au construit Ochiul Electrochimic – denumit EC-Eye – pentru a semăna cu dimensiunea și forma unui ochi biologic, dar cu un potențial mult mai mare.

Ochiul imită irisul uman și retina folosind un obiectiv pentru a focaliza lumina pe o matrice densă de nanofire sensibile la lumină. Informațiile sunt apoi transmise prin firele, care acționează ca și cortexul vizual al creierului, către un computer pentru procesare.

În timpul testelor, computerul a fost capabil să recunoască literele „E”, „I” și „Y” atunci când au fost proiectate pe obiectiv.

Teoretic, ochiul ar putea fi conectat la un nerv optic pentru a transmite informațiile către un creier uman, au spus cercetătorii, îmbunătățind în același timp ochii pe bază de cameră folosiți în prezent pe roboți.

„Ochii biologici sunt, probabil, cel mai important organ senzor pentru majoritatea animalelor de pe această planetă”, au scris cercetătorii într-o lucrare care descrie descoperirea.

„Imitând ochii umani, sistemele de viziune artificială sunt la fel de esențiale în tehnologiile autonome precum robotica. În special pentru roboții umanoizi, sistemul de viziune ar trebui să semene cu cel al unui aspect uman pentru a permite interacțiunea amiabilă dintre om și robot, pe lângă faptul că are caracteristici superioare ale dispozitivului. ”

Nanofirele foto-sensibile imită retina unui ochi uman
sursa foto: The Independent

Dispozitivul doveditor al conceptului are în prezent o rezoluție scăzută, deoarece fiecare din cele 100 de nanofire utilizate în construcția sa reprezintă doar un pixel.

Cu toate acestea, cercetătorii cred că dezvoltarea ulterioară ar putea permite ochiului artificial să aibă o rezoluție și mai bună ca ochii umani.

Pot fi utilizate de până la 10 ori mai multe nanofire decât fotoreceptorii biologici, permițând ochiului artificial să distingă între lumina vizuală și radiațiile infraroșii.

Acest lucru ar permite unui utilizator uman al ochiului bionic să vadă obiecte mai mici și la o distanță mai mare, obținând totodată capabilități de vedere nocturnă.

O lucrare care detaliază cercetarea a fost publicată în revista Nature .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.