Acasă Externe Agenda Europeana Raport EUROPOL privind implicarea grupărilor de criminalitate organizată în corupția sportivă

Raport EUROPOL privind implicarea grupărilor de criminalitate organizată în corupția sportivă

DISTRIBUIȚI
The sports corruption business model -sursa foto Raport EUROPOL

155913 – 05082020 –  Europol a dat publicității un raport privind implicarea grupurilor de criminalitate organizată în corupția sportivă. Deși fenomenul poate acoperi o largă gamă de practici, de la mită, aranjarea meciurilor, dopaj, fraudarea pariurilor, spălarea banilor, până la influențarea organizării și găzduirii de evenimente sportive internaționale (inclusiv procedurile de achiziții ulterioare), în acest moment nu există un consens în rândul forțelor de ordine comunitare cu privire la o definiție clară a corupției sportive. Cu toate acestea, articolul 3 din Convenția din 2014 a Consiliului Europei privind concursurile sportive  oferă o definiție larg acceptată a ceea ce înseamnă manipularea competițiilor sportive.

Raportul subliniază legătura dintre corupția din sport și criminalitatea organizată – caracteristicile rețelelor criminale, structura lor și modul de operare. În plus, raportul analizează diferitele tipuri de aranjare a meciurilor, considerată cea mai proeminentă formă de corupție sportivă monitorizată de Europol.

structura GCOCorupția sportivă este considerată o crimă gravă care implică grupuri de criminalitate organizată transnaționale, adesea și poli-penale, care pot servi drept platformă pentru grupurile de criminalitate organizată în schemele de spălare a banilor. Încasările penale anuale la nivel global de la meciurile de pariuri sunt estimate la 120 de milioane euro. Pariurile online sunt din ce în ce mai utilizate de grupurile de criminalitate organizată pentru a manipula competițiile sportive, iar infractorii vizează, de obicei, competiții de nivel inferior în diferite sporturi, fotbalul și tenisul fiind cele mai vizate sporturi de către rețelele criminale.

Fotbal

Fotbalul rămâne sportul cel mai vizat și cel mai manipulat de către grupurile internaționale de criminalitate organizată datorită popularității sale mondiale, dimensiunii financiare și a marii piețe a pariurilor. Infractorii vizează mai des jucătorii care au un rol specific în cadrul echipei (de exemplu, portari, fundași, căpitanul echipei), deoarece aceștia sunt considerați mai „valoroși” pentru fixatorii de meci decât alții, deoarece o greșeală simplă nu ridică întotdeauna suspiciuni.

Tenis

Competițiile sportive individuale, cum ar fi tenisul cu un număr limitat de participanți-cheie (de exemplu, jucători și / sau arbitri de scaun) sunt o țintă și mai ușoară pentru bandele de aranjare a meciurilor. Detectarea schemelor de trucare a meciurilor în tenis a crescut și s-a dovedit că grupurile de crimă organizată din Eurasia au fost implicate puternic în aranjarea meciurilor de tenis.

Pariurile frauduloase și implicarea grupurilor de criminalitate organizată în corupția sportivă nu sunt noutăți. Cu toate acestea, implicarea acestor grupări criminale în corupția sportivă crește în statele membre ale UE. În 2013, Parlamentul European a adoptat o rezoluție dedicată privind corupția în sport, prin care se solicită adoptarea unui număr de acțiuni, inclusiv colectarea, schimbul, analiza și diseminarea informațiilor privind aranjarea meciurilor, frauda în sport și alte forme de corupție în sport. De atunci, cadrul legal internațional pentru combaterea corupției în sport a fost îmbunătățit. Nevoia de a combate această infracțiune, mai eficient, la nivel internațional a determinat crearea unui proiect operațional cu scopul de a sprijini investigațiile din statele membre.

Europol, prin Centrul de Criminalitate Economică și Financiară (EFECC), sprijină investigațiile pentru destructurarea rețelelor criminale care își spală profiturile infracționale prin corupția sportivă sau pentru creșterea activelor ilegale prin manipularea evenimentelor sportive din întreaga lume.

Raportul integral poate fi citit AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.