Acasă Externe Reuniunea informală a miniștrilor apărării din statele membre ale UE

Reuniunea informală a miniștrilor apărării din statele membre ale UE

DISTRIBUIȚI

156200 – 27082020 –   Ministrul Apărării Naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, a participat miercuri 26 august, la Berlin, la Reuniunea informală a miniștrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene.

Lucrările reuniunii au debutat cu sesiunea dedicată angajamentelor operaționale ale UE în cooperare cu partenerii. La această sesiune au participat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și subsecretarul general al ONU pentru operații în sprijinul păcii, Jean–Pierre Lacroix. Discuțiile s-au focalizat pe efortul de construire a capacității statelor partenere în domeniul securității și apărării. În acest context, au fost abordate şi modalitățile practice de creștere a cooperării în teren între UE, NATO și ONU în diferitele operații în derulare.

A doua sesiune a fost dedicată viitorului instrument de orientare în domeniul securității și apărării – Busola strategică/Strategic Compass. Cu acest prilej, miniștrii apărării au discutat pașii de urmat în cadrul procesului de elaborare și implementare a noului instrument.

Ultima sesiune de lucru a constituit o bună oportunitate pentru o discuție deschisă privind cultura europeană de securitate și apărare în context post-COVID 19. Astfel, dezbaterile participanţilor s-au concentrat pe consolidarea coeziunii, solidarității și unității Uniunii Europene în domeniul securității și apărării, plecând de la lecțiile învățate și deficiențele semnalate pe timpul pandemiei.

Ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a exprimat susţinerea pentru cooperarea cu partenerii ca parte a abordării integrate a UE în răspunsul la crize, evidențiind necesitatea consolidării procesului de coordonare, dar și intensificarea efectului acțiunilor printr-o abordare integrată utilizând toate instrumentele la dispoziția UE, în contextul pandemiei COVID-19.

În ceea ce privește viitorul instrument de orientare al UE, ministrul apărării naţionale a subliniat importanţa reflectării corespunzătoare a relației transatlantice în cadrul Busolei Strategice. De asemenea, a exprimat sprijin pentru consolidarea capacității UE de răspuns la crizele și amenințările curente și viitoare ale mediului de securitate și apărare, într-un mod cuprinzător, cu accent deosebit pe imediata vecinătate a Uniunii.

În cadrul dezbaterilor privind conceptul de cultură europeană de securitate și apărare în context post COVID-19, Nicolae-Ionel Ciucă a exprimat interesul pentru sprijinirea procesului de furnizare a unor linii directoare privind creșterea rezilienței, capacității și credibilității UE pe scena globală, în domenii precum securitatea cibernetică, contracararea amenințărilor hibride, combaterea dezinformării și protejarea infrastructurii critice și a lanțurilor de aprovizionare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.