Acasă Social Educatie Un efect neașteptat! Măsurile de lockdown au redus și activitatea seismică

Un efect neașteptat! Măsurile de lockdown au redus și activitatea seismică

DISTRIBUIȚI
Bucuresti, Romania. Bulevardul Magheru, 19 Aprilie 2020. Interdictie CORONAVIRUS autor: Britchi Mirela

 156006 – 12082020 –  Într-un articol publicat în Theconversation.com, Paula Koelemeijer și Stephen Hicks arată cum măsurile de lockdown nu au însemnat doar oprirea activității umane de zi cu zi, ci și reducerea emisiilor de carbon în atmosferă, și o reducere a zgomotului antropic, în special în zonele urbane. Un studiu  publicat în Science analizează aceste schimbări la scară globală și indică o reducere aproape simultană a mișcărilor seismice în întreaga lume în perioada de lockdown.

Autorii arată că în perioada martie-mai 2020, zgomotul seismic a scăzut în medie cu 50% în 77 de țări, iar efectul de blocare seismică a fost observat chiar și în zone îndepărtate, inclusiv la câteva sute de metri sub pământ, în foraje.

Aceste modificări au fost corelate cu estimările independente ale reducerii activității umane, ceea ce înseamnă că datele seismice accesibile publicului pot fi folosite pentru a urmări eficacitatea măsurilor de blocare și cât de repede țările revin la normal odată ce măsurile sunt ridicate.

Vibrațiile care străbat pământul pot fi înregistrate cu instrumente științifice sensibile, numite seismometre, situate în general în locuri liniștite, departe de zonele urbane. Acest lucru se datorează faptului că vibrațiile de înaltă frecvență produse de oameni la suprafața pământului, care creează un nivel de zgomot ridicat, contaminează datele seismometrelor și îngreunează monitorizarea evenimentelor naturale, cum sunt cutremurele și vulcanii.

Pe lângă miile de stații de monitorizare profesionale de ultimă generație din întreaga lume, rețelele de senzori de ”știință cetățenească” s-au extins rapid în ultimii ani, instalate de persoane fizice și școli, cel mai adesea în medii mai urbane.

Studiul a fost realizat după ce autorul principal, seismologul Thomas Lecocq de la Observatorul Regal din Belgia, a decis că cea mai bună modalitate de a aborda problema analizării eficiente a datelor din întreaga lume este de a împărtăși metoda sa cu comunitatea seismologică.

Acest lucru a început cu un efort de echipă pentru a descărca, procesa și analiza mulți teraocteți de date disponibile de la senzori și stații de monitorizare, rezultând o colaborare unică (76 de autori din 66 de instituții din 27 de țări). Această comunitate globală, împreună cu principiile datelor deschise și ale schimbului de informații științifice, au fost esențiale pentru ca studiul să poată fi realizat într-un interval de timp atât de scurt.

Unda seismică de blocare

Analizând seturi de date de la peste 300 de stații seismice din întreaga lume, studiul a putut arăta că în perioada de lockdown zgomotul seismic a fost redus în multe țări. „Valul seismic de blocare” a trecut prin China la sfârșitul lunii ianuarie, Italia în martie și apoi în restul lumii. În timp ce 2020 nu a cunoscut o reducere a cutremurelor, această perioadă de zgomot seismic este cea mai lungă și mai proeminentă reducere a zgomotului seismic antropic înregistrată la nivel mondial.

Cele mai mari scăderi ale zgomotului seismic au fost observate în zonele cel mai dens populate, cum ar fi Singapore și New York. Dar reducerea a fost observată și în locuri mai liniștite, precum Pădurea Neagră din Germania și micul oraș Rundu din Namibia. Scăderi deosebit de mari au fost observate în datele luate din jurul școlilor și universităților.

Analiza datelor a arătat o corelație între intensitatea redusă a zgomotului seismic într-o anumită zonă și reducerea activităților umane înregistrată în același areal, măsurată cu ajutorul datelor de telefonie mobilă puse la dispoziția publicului de Google și Apple. Această corelație înseamnă că datele seismice deschise pot acționa ca un proxy larg pentru urmărirea activității umane: pe măsură ce oamenii își reduc activitățile, și zgomotul seismic scade rapid. De asemenea, datele seismice pot fi folosite pentru a înțelege efectele blocării și recuperărilor pandemice fără a aduce atingere vieții private a oamenilor, deoarece nu se bazează pe mișcările indivizilor.

În sens mai larg, blocarea seismică ne va ajuta să facem diferența între cauzele umane și cele naturale ale zgomotului seismic. Relaxarea treptată a restricțiilor va permite monitorizarea efectului diferitelor activități umane asupra zgomotului seismic și să ajungem la o mai bună înțelegere a surselor de zgomot antropice.

Reducerea zgomotului seismic oferă, de asemenea, posibilitatea ascultării vibrațiilor naturale ale Pământului, fără distorsiuni ale activității umane. Primele dovezi arată că semnalele de cutremur anterior ascunse, în special în timpul zilei, au apărut mult mai clar pe seismometrele din zonele urbane, în timpul lockdown.

Autorii cercetării își exprim speranța că prin continuarea cercetărilor privind blocarea seismică vor putea fi descoperite semnale, anterior ascunse, de la cutremure și vulcani.

 

* Conversația este o rețea globală care se bazează pe peste 70.000 de experți care să ofere sfaturi bazate pe dovezi cu privire la orice, de la măști până la spălarea mâinilor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.