Acasă Externe Agenda Europeana Ziua Mondială a Ajutorului Umanitar

Ziua Mondială a Ajutorului Umanitar

DISTRIBUIȚI

 156087 – 18082020  „În perspectiva Zilei Mondiale a Ajutorului Umanitar, aducem un omagiu tuturor lucrătorilor umanitari care salvează vieți și îi ajută pe cei mai puțin norocoși în perioade de criză în întreaga lume și ne exprimăm susținerea față de lucrătorii umanitari.

            Chiar acum, în plină pandemie de COVID-19, lucrătorii umanitari depun eforturi, în pofida tuturor adversităților, în condiții și mai dificile, pentru ca ajutoarele să ajungă la cei care au nevoie de ele.

            Salutăm curajul și pasiunea lucrătorilor umanitari, fiind însă nevoiți să constatăm cu tristețe că, din 2019, 125 au fost uciși și 124 au fost răpiți. Salvarea unor vieți nu ar trebui să se facă niciodată cu prețul altor vieți.

            Din acest motiv, este esențial ca dreptul internațional umanitar să fie respectat pentru a-i proteja pe lucrătorii umanitari și pe civili. De asemenea, solicităm tuturor părților implicate în conflicte în întreaga lume să nu își aleagă drept țintă infrastructura civilă, inclusiv școli și spitale.

            Constatăm cu îngrijorare că, în prezent, nevoile umanitare sunt în creștere, fenomen accentuat și mai mult de pandemia de COVID-19. În acest context, Uniunea Europeană este pregătită să consolideze și să sporească și mai mult investițiile în domeniul ajutorului umanitar. Comisia Europeană va sprijini finanțarea acordată de UE în domeniul ajutorului umanitar cu aproape 10 miliarde EUR în următorii 7 ani.

            Suntem mândri de implicarea Europei în domeniul ajutorului umanitar. De sprijinul nostru beneficiază cetățeni din peste 80 de țări, din Liban până în Sahel, din Afganistan până în Venezuela.

            Vom continua să îi sprijinim pe cei care au cea mai mare nevoie de ajutor, atât timp cât va fi necesar”, declară Înaltul Reprezentant al UE şi vicepreşedinte al Comisiei Europene Josep Borrell.    

Ziua Mondială a Ajutorului Umanitar marchează comemorarea atacului cu bombă din 2003 asupra sediului ONU din Bagdad, Irak, când 22 de lucrători umanitari și-au pierdut viața.

Pandemia de COVID-19 a sporit numărul celor care au nevoie de asistență umanitară. În plus, civilii din zonele de conflict își pierd adesea viața sau sunt răniți în atacuri cu țintă precisă sau în atacuri fără discriminare. La începutul anului 2019, aproximativ 70,8 milioane de persoane au fost strămutate forțat din cauza conflictelor, a violenței și a încălcării drepturilor omului. Schimbările climatice agravează și mai mult vulnerabilitatea populației în cazul unor crize umanitare. În clasamentul celor mai grave crize alimentare, primele opt locuri sunt ocupate exclusiv de crize alimentare cauzate atât de conflicte, cât și de șocuri climatice.

În 2019, ajutorul umanitar acordat de UE a mobilizat aproape 2 miliarde EUR pentru operațiuni de ajutor umanitar în peste 80 de țări din întreaga lume. O parte semnificativă a acestor fonduri a contribuit la sprijinirea populațiilor afectate de conflicte din Siria și a refugiaților din țările și din regiunile învecinate.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.