Acasă Politic 1 septembrie, Ziua Diplomației Române

1 septembrie, Ziua Diplomației Române

DISTRIBUIȚI

 156251  – 01092020 –  Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a adresat astăzi un mesaj cu prilejul Zilei Diplomației Române, care este marcată în mod tradițional la 1 septembrie, reflectând asupra eforturilor și realizărilor diplomației române, mai ales în contextul internațional fără precedent din acest an.

Acest proces de reflecție va continua în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomației Române, care va avea loc în perioada 7-9 septembrie și care va fi dedicată analizei activității din ultimul an, dar mai ales evaluării impactului pandemiei asupra tendințelor internaționale, răspunsurilor diplomației române la acestea și lecțiilor învățate în contextul actual complicat.    În premieră, MAE va organiza Reuniunea Anuală a Diplomației Române în format digital, adaptată noilor condiții.

Mesajul ministrului Afacerilor Externe Bogdan Aurescu:

În fiecare an, pe 1 septembrie, celebrăm Ziua Diplomației Române.

            Aș vrea să folosesc acest prilej pentru a-mi exprima aprecierea deosebită pentru activitatea colegilor mei, diplomații și consulii României, pentru demersurile pe care le fac zi de zi  și contribuția concretă la realizarea obiectivelor majore ale politicii noastre externe: consolidarea rolului și profilului României în cadrul Uniunii Europene și NATO, dezvoltarea și aprofundarea Parteneriatului Strategic cu SUA, promovarea unui multilateralism eficient, precum și a valorilor democratice și a dreptului internațional.

            Anul acesta, criza generată de pandemia de COVID-19 a reprezentat și reprezintă o provocare semnificativă pentru activitatea diplomatică – atât în Centrala Ministerului Afacerilor Externe, cât și din serviciul exterior. Protejarea drepturilor cetățenilor români, pentru facilitarea revenirii acestora în țară în condiții de siguranță și respectiv în statele unde aceștia se află, informarea completă și la timp a cetățenilor români cu privire la evoluția pandemiei au fost demersuri prioritare pentru diplomația română în această perioadă.

            Demersurile realizate au impus eforturi atât în plan politic – cu impact direct asupra agendei bilaterale și multilaterale, cât și în plan consular: – astfel, au fost revizuite și adaptate mecanisme și instrumente care să permită o mai bună gestionare a crizelor, în sprijinul cetățenilor români. Pentru a da doar câteva cifre, Ministerul Afacerilor Externe a sprijinit, de la începutul pandemiei de COVID-19, repatrierea a peste 12.500 de cetățeni români, iar contactele noastre bilaterale au fost din ce în ce mai numeroase și mai eficiente, chiar și în lipsa întrunirilor în format fizic. Astfel, m-am coordonat direct în această perioadă prin discuții telefonice cu omologi din aproximativ 30 de state.

            Aș vrea să îi felicit pe toți colegii mei pentru profesionalismul și dedicarea cu care și-au îndeplinit atribuțiile în acest context extrem de complex.

Săptămâna viitoare, în perioada 7-9 septembrie, va avea loc Reuniunea Anuală a Diplomației Române. Ediția din acest an va fi dedicată, în mod normal, așa cum este firesc, evaluării activității din ultimul an, dar mai ales lecțiilor învățate în contextul pandemiei de COVID-19. În premieră pentru noi, vom organiza o Reuniune în format digital, adaptată noilor condiții, incluzând și prefigurând transformări operaționale actuale și viitoare, atât în ceea ce privește activitatea noastră instituțională, cât și serviciile pentru cetățeni.

            Tema abordată în acest an se va referi la impactul pandemiei asupra relațiilor internaționale și tendințelor globale, precum și asupra provocărilor cu care s-a confruntat diplomația română și răspunsurile – de etapă – pe care le-am identificat.

            Vom analiza, astfel, împreună cu un număr relevant de invitați speciali, miniștri ai afacerilor externe din state prietene României, provocările cărora România trebuie să le facă față în viitor, ca urmare a evoluțiilor globale, transatlantice, europene şi regionale. Scopul Reuniunii este de a identifica oportunități actuale sau emergente și de a le valorifica, pentru a ne atinge în mod eficient obiectivele de politică externă, într-un mediu internațional extrem de impredictibil.

            Actuala criză a determinat conturarea, mai mult sau mai puțin evidentă, a unor modalități de acțiune, provocări și poate chiar tendințe în relațiile internaționale, alături de accelerarea sau favorizarea unora preexistente.

            Acestea trebuie analizate cu atenție de către diplomația română pentru a extrage cele mai importante concluzii, astfel încât să ne putem adapta conduita și instrumentele de acțiune, să putem încuraja și sprijini acele tendințe și evoluții care corespund intereselor și obiectivelor noastre naționale de politică externă și pentru a contracara eficient acele tendințe, evoluții și provocări care nu ne sunt favorabile.

            Astfel, am demarat deja în cadrul ministerului un proces de reflecție prin care urmărim să conturăm pragmatic liniile de acțiune extrem de concrete și instrumentarul necesar pentru acțiunile și răspunsurile diplomației române.

            În aceeași măsură, politica externă a României este și trebuie să rămână, înainte de toate, ancorată în stabilitate și continuitate, în urmărirea interesului național. Prin tot ceea ce facem, ne raportăm cu responsabilitate la obiectivul esențial al diplomației române de a proteja și promova drepturile și interesele cetățenilor români din țară și din străinătate.

La mulți ani, colegilor mei cu ocazia Zilei Diplomației Române!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.