Acasă Politic
DISTRIBUIȚI

Nicușor Dan, victoria unui om singur. Gabriela Firea, înfrântă de propria otravă politică și de dezertarea alegătorilor PSD

156556 – 28092020Candidatul susținut de PNL, USR și PLUS, Nicușor Dan, i-a învins categoric, la diferență mare, pe Gabriela Firea și pe Traian Băsescu la pachet. Este un triumf istoric, victoria impresionantă a unui om singur. Marele succes din 27 septembrie i se datorează în mare măsură lui și determinării sale. Un rol important l-a avut liderul PNL, Ludovic Orban, care a pariat corect pe un candidat ambițios din afara partidului și n-a mai repetat eroarea experimentelor nereușite din trecut, făcute de liberali, scrie Dan Tapalagă pe g4media.ro.

Gabriela Firea, PSD, Antena 3 și RTV au reușit prin campania negativă împotriva lui Nicușor Dan să radicalizeze alegătorii învingătorului. PSD a pierdut din nou din prea multă aroganță chiar și atunci când avea sanse bune de câștig, cum s-a mai întâmplat. În fine, coronavirusul a jucat și el un rol destul de mare. Din toate sondajele rezultă că alegătorii în vârstă au ieșit în număr mai mic la vot decât în mod obișnuit.

Nicușor Dan este propriul său produs politic. Din acest motiv a refuzat, probabil, orice înregimentare politică după plecarea din USR. Nimeni nu-l poate confisca. Și-a făcut campanie aproape singur. Până și președintele Klaus Iohannis a evitat să facă poze cu el la București, așa cum a făcut de pildă cu Nicolae Robu la Timișoara.
Sigur, PNL, USR și PLUS l-au susținut, întrucât nu aveau de ales, dar nu au tras pentru el cu toată forța și convingerea. Să nu uităm că PLUS s-a luptat până în ultimul moment să-l impună pe Vlad Voiculescu. De multe ori pe parcursul campaniei, l-au lăsat aproape singur în fața atacurilor dezlănuțite lansate de Gabriela Firea, RTV și Antena 3. Pentru Nicușor Dan s-au mobilizat în schimb zeci de voluntari, artiști, personalități culturale, etc, adică oameni credibili și convinși de bunele sale intenții.

Campania negativă, acuzațiile neverosimile, linșajul mediatic executat la Antena 3 și RTV seară de seară, încercarea de a-l scoate pe Nicușor Dan drept omul interlopilor și un șantajist veros în absența oricăror probe minimale, minciuna grosieră, manipularea fără limite, toate la un loc au radicalizat electoratul anti-PSD. Credibilitatea precară a așa-numitelor dezvăluiri-bombă și a vectorilor de diseminare l-au victimizat și au avut în final efectul contrar. Bombele de campanie le-au explodat în față celor care le-au amorsat.

Gabriela Firea a încercat să răstoarne rolurile în această campanie în bătălia cu Nicușor Dan. Ea personajul pozitiv, el personajul negativ. Or, alegătorii au simțit în cele din urmă că în această poză este ceva greșit. Însă nici PNL, nici USR PLUS n-au reușit corecteze falsificarea grosolană a realității de către propaganda PSD.

Poza corectă: Nicușor Dan (50) este un matematician de elită care s-a dedicat în ultimii ani activismul civic cu Asociația Salvați Bucureștiul. Și-a câștigat notoritetatea exclusiv prin munca sa, de true beliver în cauze civice, unele discutabile. Locuiește într-un apartament închiriat în București, după ce anterior a stat într-o garsonieră. Este fost olimpic la matematică, cercetător științific principal la institutul de matematică al Academiei Române, cu doctorat luat la Paris. A câștigat de două ori medalia de aur în 1987 și în 1988 olimpiada de matematică de la Sidney cu puncatj maxim. Metoda de rezolvare a exercițiului ar purta și azi denumirea, în lumea de elită a matematicii, de ”rezolvarea lui Dan”. Aceasta este imaginea reală, pe care bucureștenii n-au prea avut ocazia să o cunoască și nici partidele care l-au susținut nu s-au prea priceput să o vândă.

Lipsit de carismă politică, fără verb incisiv, aproape plat în discurs, Nicușor Dan a câștigat nu doar împotriva Gabrielei Firea, ci și împotriva lui Traian Băsescu. Fostul președinte iese urât din politică, cu o candidatură nocivă, care în mod cert a rupt voturi de la Nicușor Dan, a ajutat-o pe Gabriela Firea, dar nu suficient. Cu acest scor, Băsescu și-a salvat poate partidul, PMP, de la irelevanță, dar s-a sinucis politic cu un scor de sub zece procente.

Epidemia de coronavirus a jucat și ea un rol major. Numărul de persoane în vârstă care au votat la aceste alegeri este semnificativ mai mic față de 2016. Prin urmare, o bună parte din electoratul PSD și al Gabrielei Firea a stat acasă de frica coronavirusului sau poate nu a fost convins de oferta politică. Această realitate, combinată cu valul anti-PSD, ridicat chiar de Firea și susținătorii ei mediatici, au generat un efect de tsunami care a măturat PSD din administrația Capitalei.

Este un dezastru politic pentru PSD. Pe mâna Gabrielei Firea, care este și președintele PSD București, partidul lui Marcel Ciolacu a pierdut aproape toate primăriile de sector, mai puțin 4. Visele de mărire politică ale cuplului Pandele – Firea se opresc aici. Șansele de a lua șefia PSD și de a deveni, eventual, candidat la prezidențiale în 2024 s-au năruit cu această înfrângere grea. Firea este primul candidat în istoria postdecembristă a Capitalei care ratează la vot al doilea mandat la primărie.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.