Acasă Externe Aurescu, primul ministru de Externe al unui stat membru al UE care...

Aurescu, primul ministru de Externe al unui stat membru al UE care vizitează Ramallah după declanșarea pandemiei

DISTRIBUIȚI

 156284  – 04092020 – Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a efectuat joi, 3 septembrie, o vizită oficială în Palestina, fiind primul ministru de Externe al unui stat membru al UE care vizitează Ramallah în acest an după declanșarea pandemiei. Oficialul român a avut întrevederi cu prim-ministrul Mohammad Shtayyeh, cu ministrul afacerilor externe și expatriaților, Riad Malki, și cu ministrul dezvoltării sociale, Ahmed Majdalani, iar agenda convorbirilor a inclus analizarea stadiului actual al relațiilor bilaterale și a perspectivelor de cooperare dintre România și Palestina, precum și evoluțiile Procesului de Pace din Orientul Mijlociu.

Astfel, ministrul Bogdan Aurescu a avut un schimb aprofundat și detaliat de opinii cu toți demnitarii palestinieni asupra evoluțiilor privind Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, în contextul regional dinamic. Demnitarul român a reiterat sprijinul constant al țării noastre pentru soluția celor două state, Israel și Palestina, care să coexiste în pace și securitate, subliniind necesitatea dialogului direct între părți. Ministrul Aurescu a subliniat că orice demers și evoluție pozitivă în direcția deblocării Procesului de Pace este în beneficiul ambelor părți, iar România este deschisă pentru a susține astfel de demersuri.

În cadrul întrevederii cu prim-ministrul Mohammad Shtayyeh, ministrul afacerilor externe a subliniat importanța pe care România o acordă relației bilaterale româno-palestiniene, sens în care a evidențiat angajamentul constant al României de a susține, prin intermediul programelor bilaterale, consolidarea instituțiilor palestiniene, aceasta fiind o contribuție tangibilă pentru soluția celor două state. Totodată, demnitarul român a amintit de interesul României pentru continuarea dezvoltării cooperării cu Palestina în domenii precum economie, educație sau afaceri interne. De asemenea, s-a convenit inițierea pregătirilor pentru o nouă sesiune a Comitetului Interguvernamental bilateral, care să aibă loc anul viitor, astfel încât să existe suficientă substanță pentru aceasta.

Discuțiile ministrului Bogdan Aurescu cu omologul palestinian Riad Malki au prilejuit o trecere în revistă a relațiilor bilaterale româno-palestiniene, cu accent pe modalități de dezvoltare a acestora, în diverse domenii sectoriale de interes comun precum educația, afacerile interne, serviciile publice și sociale. Totodată, au fost discutate posibile proiecte care ar putea fi implementate de ministerele de linie din România cu instituțiile palestiniene. A fost menționată deschiderea României pentru continuarea programelor de training în diferite domenii, ca modalitate de sprijinire a procesului de consolidare instituțională, precum și eventuala identificare de noi astfel de domenii.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a reamintit sprijinul constant acordat de România în ceea ce privește aprofundarea relațiilor dintre UE și Palestina. În cadrul convorbirilor, cei doi miniștri de externe au discutat și aspecte privind situația epidemiologică.

În cadrul întrevederii cu ministrul dezvoltării sociale, Ahmed Majdalani, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul României pentru procesul de consolidare a instituțiilor palestiniene, evocând și contribuția constantă a României la Agenția ONU de sprijin pentru refugiații palestinieni din Orientul Mijlociu (UNRWA).

De asemenea, în cadrul vizitei oficiale, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a depus, conform protocolului uzual în astfel de vizite, o coroană de flori la mausoleul fostului Președinte palestinian, Yasser Arafat. Sursa: MAE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.