Acasă Economie Compensarea costului net pentru serviciul universal poștal din anul 2018, în consultare...

Compensarea costului net pentru serviciul universal poștal din anul 2018, în consultare publică

DISTRIBUIȚI

  156476 – 21092020 – ANCOM propune compensarea costului net pentru furnizarea serviciilor din sfera serviciului universal postal in anul 2018 cu suma de 6.285.244 lei, in urma cererii de compensare transmise de Compania Nationala Posta Romana S.A. (CNPR). Propunerea ANCOM are la baza o analiza complexa prin care Autoritatea a constatat ca, in anul 2018, costul net aferent furnizarii serviciilor din sfera serviciului universal constituie o sarcina injusta pentru furnizorul desemnat de serviciu universal postal – CNPR si poate fi compensat.

Propunerea ANCOM de compensare a costului net pentru furnizarea serviciilor din sfera serviciului universal postal in anul 2018 vine pe fondul restrangerii, prin efectul direct al legislatiei primare, a sferei serviciului universal, respectiv excluderii serviciilor care au ca obiect trimiteri postale in numar mare, inclusiv serviciilor de distribuire a taloanelor de plata a drepturilor de protectie sociala. Modificarile legislative survenite la finalul anului 2016 sunt cele care au determinat si compensarea costului net pentru anul 2017, CNPR fiind desemnata furnizor de serviciu universal in domeniul serviciilor postale de la data de 1 ianuarie 2014 pana la data de 31 decembrie 2019.

Conditii pentru compensarea costului net

Costul net al furnizarii serviciilor din sfera serviciului universal reprezinta diferenta dintre costul net suportat de furnizorul de serviciu universal ca urmare a indeplinirii obligatiilor de serviciu universal si costul net al furnizorului in cazul in care si-ar desfasura activitatea fara a avea obligatiile de serviciu universal.

Acesta reprezinta o sarcina injusta si poate fi compensat doar in cazul in care sunt indeplinite in mod cumulativ doua conditii legate de nivelul rentabilitatii capitalului mediu angajat inregistrat din furnizarea serviciilor din sfera serviciului universal si de pragul de materialitate in functie de veniturile inregistrate din furnizarea serviciilor din sfera serviciului universal.

Analiza ANCOM

Datele si ipotezele utilizate de CNPR in procesul de intocmire a cererii de compensare a costului net, metodologia si calculul efectiv al costului net, precum si informatiile suplimentare puse la dispozitie de CNPR au fost analizate in detaliu de ANCOM, iar acolo unde a fost necesar Autoritatea a efectuat ajustari asupra datelor si calculului efectiv al valorii costului net. In urma analizei, ANCOM a constatat ca sunt indeplinite cumulativ conditiile necesare stabilirii caracterului de sarcina injusta a costului net aferent furnizarii serviciului universal in anul 2018. Astfel, obligatiile rezultand din calitatea de furnizor de serviciu universal au constituit o sarcina injusta pentru CNPR in anul 2018.

Potrivit calculului ANCOM, valoarea costului net inregistrat de CNPR in anul 2018 ca urmare a obligatiilor ce decurg din calitatea de furnizor de serviciu universal, inclusiv beneficiile intangibile, este de 16.278.484 lei, iar suma maxima ce poate fi compensata este de 6.285.244 lei, reprezentand valoarea costului net ce ar putea fi compensat pana la atingerea nivelului rezonabil al rentabilitatii capitalului mediu angajat inregistrat din furnizarea serviciilor din sfera serviciului universal.

Finantarea costului net

Mecanismul de compensare a costului net se va stabili ulterior, prin hotarare a Guvernului, prin utilizarea uneia dintre urmatoarele surse de finantare:

  1. a) din fonduri de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor, cu respectarea cadrului legal national si european din domeniul ajutorului de stat;
  2. b) prin partajarea costului net intre furnizorii de servicii postale si/sau utilizatori, cu respectarea cadrului legal national si european din domeniul ajutorului de stat.

Serviciul universal postal

Accesul la serviciul universal postal reprezinta dreptul oricarei persoane de a beneficia de furnizarea permanenta a unor servicii postale (serviciile incluse in sfera serviciului universal), la un anumit nivel de calitate, in orice punct de pe teritoriul Romaniei, la tarife accesibile.

Procesul de consultare publica

Proiectul de decizie privind compensarea costului net aferent furnizarii serviciilor postale din sfera serviciului universal in anul 2018 poate fi consultat aici. Persoanele interesate sunt invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la data de 21.10.2020, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Noua nr. 2, sector 3, Bucuresti), prin intermediul Registraturii online sau prin intermediul directiilor regionale ale Autoritatii. Observatiile pot fi transmise si prin fax la numarul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.