Acasă Anchete Interne Cooperare internațională pentru destructurarea unei grupări de criminalitate informatică

Cooperare internațională pentru destructurarea unei grupări de criminalitate informatică

DISTRIBUIȚI

156578 – 29092020 –  În urma a 4 percheziții efectuate în București, au fost depistate mai multe persoane bănuite că ar fi prejudiciat 600 de victime, clienți ai unor bănci din Lituania și Estonia, cu 200.000 de euro. De asemenea, au fost stopate transferuri frauduloase în valoare de 300.000 de euro. Cercetările au fost efectuate împreună cu autoritățile din Lituania și Estonia, în cadrul unei echipe comune de anchetă, iar acțiunea a beneficiat de suportul EUROPOL și EUROJUST.

La data de 28 septembrie 2020, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București – Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au efectuat 4 percheziții domiciliare, în București, la locuințele unor persoane bănuite de constituirea unui grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.

Din cercetări a reieșit că mai multe persoane ar fi lansat atacuri phishing împotriva clienților a 3 bănci comerciale din Lituania și Estonia și ar fi obținut credențialele de acces la conturile acestora, după care ar fi efectuat tranzacții frauduloase.

Prin activitatea infracțională, 600 de persoane au fost prejudiciate cu 200.000 de euro, iar pe parcursul anchetei au fost stopate transferuri frauduloase în valoare de 300.000 de euro.

În urma perchezițiilor, polițiștii au ridicat 2 laptopuri, 16 telefoane, 4 hard diskuri, 6 memory stickuri, 1 ssd, 5 carduri de memorie,  21 de cartele SIM, 28 de carduri bancare și documente bancare și olografe.

Au fost puse în aplicare mai multe mandate de aducere, iar 3 persoane au fost reținute. Acestea vor fi prezentate instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă.

Cercetările au fost efectuate împreună cu autoritățile din Lituania și Estonia, în cadrul unei echipe comune de anchetă.

Acțiune a beneficiat de suportul EUROJUST și EUROPOL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.